• Načítám...
>

Největší pražský jazzový open air se vrátil na Karlovo náměstí

  • 30. dubna 2024,
  • 23:45,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Na Karlově náměstí v Praze 2 se už posedmé konala akce Mladí ladí jazz Open Air 2024. I letos se tu představili jak zahraniční, tak i domácí talenti a nechyběly ani hvězdy současné jazzové a experimentální scény.

Reklama

Poslední dubnový den zaplnily Karlovo náměstí v Praze tisíce lidí. Konala se tady totiž jedna z největších jazzových akcí světa.

anketa

,,Miluji jazz, takže mi to přijde zajímavé, vidět takhle open air jazzového festivalu."

,,Zatím se nám to líbí, počasí vyšlo."

,,My jsme hlavně přišli kvůli Prago Union, ale já mám jazz rád."

,,Je to pro návštěvníky zdarma, ale zároveň to neznamená, že na tom trpí kvalita, ta kvalita je úplně výborná. Je to od vítěze naší soutěže Jazzfruit 2024, Searching for home, skvělá německá devítičlenná jazzová kapela. Teď tady hraje Don Kapot, skvělé belgické trio, potom velký headliner je Prago Union a specifický projekt s Krotiteli dechů, kde k tomu hezkému legendárnímu repu máme prostě tu jazzovou sekci s dechovými nástroji," řekl Lukas Florian Růžička, spoluorganizátor akce.

Akce Mladí ladí jazz Open Air se v Praze 2 na Karlově náměstí uskutečnila už posedmé. 

,,Když pořadatel přišel s tím, že si to zopakujeme, tak jsme samozřejmě rádi přikývli, protože nám je také jasné, že úspěšná akce je také o tom prostředí a Karlovo náměstí je jasné úplně," vysvětloval Jan Korseska (ODS), starosta MČ Praha 2.

,,Je tady krásně zasazená v tomhle překrásným přírodním náměstí, spíš parku, tvoří to takový krásný přírodní amfiteátr, což si myslím, že je příjemné," doplnil Růžička.

Myšlenkou celé akce je přilákat k jazzu mladé lidi a přesně na to se akce svým repertoárem zaměřila. V rámci akce se tak na podiu představili jak zahraniční, tak i tuzemští talenti, ale i hvězdy současné jazzové scény, které šly za hranici tohoto žánru.

,,Jazz je specifický v tom, že dává svým interpretům prostor k improvizaci a k tvoření na místě a také ke kolektivnímu tvoření na místě, takže nemusí dopodrobna studovat všechny notičky jako klasická tělesa a hledat ty jemnosti v interpretaci a v souhře, ale prostě je to o větší svobodě a spontánnosti, ale pochopitelně řízené určitými muzikantskými pravidly," doplnil jazzman a radní MČ Praha 2, Jaroslav Šolc (ODS).

Návštěvníci parku se podobných hudebních akcí dočkají v budoucnu častěji. Praha 2 s nimi počítá po plánované revitalizaci Karlova náměstí. Ta by měla být dokončena v roce 2027. Část parku u Novoměstské radnice se totiž promění v centrum společenských a kulturních akcí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu