• Načítám...
>

Městská část Praha 4 má 155 míst v dětských skupinách

  • 15. března 2024,
  • 7:57,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

Zdravotnické zařízení městské části Praha 4 provozuje jesle v Kotorské a Rabasově ulici. Dohromady nabízí skoro 150 míst pro jeselské děti. Zároveň nabízí také třeba službu Domácí hlídání.

Reklama

Praha 4 nabízí nejvyšší počet míst pro jeselské děti v celé České republice. Sedm dětských skupin v Kotorské a Rabasově ulici pojme až 155 dětí. V každé z nich přitom smí být maximálně 23 žáčků.

"Nabízíme službu péče o děti v dětské skupině, konkrétně se staráme o děti od 1 do 3 let věku. V podstatě jsme bývalé jesle, ale dnešní legislativa už pojem jesle nezná a my jsme registrovanou dětskou skupinou," řekla Dana Zichová, ředitelka Zdravotnického zařízení MČ Praha 4.

Zařízení je otevřené denně od půl sedmé ráno do pěti hodin odpoledne. Režim dětí je tady pak nastavený obdobně jako ve školkách. Snídaně, svačiny, obědy i prostor pro dovádění na zahradě. Součástí pobytu v dětské skupině je pak také výchovné vzdělávání.

"Tety s dětmi pracují na něčem, co je posouvá vědomostně a dovednostně někam dál, takže různými formami, například hudební výchova, výtvarná výchova, pohybová výchova a tak dále, získává různé dovednosti a znalosti k různým tématům, dopravní situace, cestování, stravování, základy slušného chování a podobně," řekla Dana Zichová, ředitelka Zdravotnického zařízení MČ Praha 4.

Takzvané ,,školkovné" činí čtyři tisíce korun měsíčně, plus 45 korun denně za čtyři pokrmy. Pro přijetí dítěte do skupiny pak musí alespoň jeden rodič prokázat trvalé bydliště v městské části Praha 4 a další.

"My přijímáme děti rodičů, kteří mají trvalé bydliště na Praze 4 a dítě je také obyvatelem Prahy 4, případně rodič vykonává svou živnost s registrací na Praze 4 a dítě je ve věku od 1 do 3 let, samo chodí a jeden z rodičů nám musí předkládat vazbu na trh práce," řekla Dana Zichová, ředitelka Zdravotnického zařízení MČ Praha 4.

Zdravotnické zařízení v Praze 4 je financované ze tří zdrojů. Patří k nim i městská část. Praha 4 se dlouhodobě stará o to, aby měla pro rodiče malých dětí dostatečnou nabídku volných míst v jeslích.

"Tato městská část i dříve podporovala velice dětské skupiny a já samozřejmě v tomto pokračuji, neboť v současné době se neustále řeší návrat matek po mateřské nebo rodičovské dovolené do práce, takže já osobně jsem přesvědčena, že ty dětské skupiny v dnešní době plní ještě důležitější funkci, než před těmi 15 - 16 lety, kdy jsme je tady začínali budovat," řekla Irena Michalcová (ANO), místostarostka MČ Praha 4.

V České republice je aktuální zhruba dva tisíce dětských skupin. Sedm z nich sídlících na území městské části Praha 4 jsou aktuálně obsazené a na oba domy, kde se skupiny nachází, je zhruba 12 čekatelů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu