• Načítám...
>

V Holešovicích byla otevřena nová hasičská stanice

  • 18. ledna 2022,
  • 16:25,
  • PRAHA 7,
  • Dagmar Kopečková

Hasičská stanice v Holešovicích je oficiálně otevřena. Původní stanice byla postavena v roce 1942 v období protektorátu Čechy a Morava. Výstavba nové stanice byla zahájena 1. 9. 2019.

Reklama

Takhle v srpnu roku 2019 vypadalo slavnostní poklepání na základní kámen, které odstartovalo výstavbu nové hasičské stanice v pražských Holešovicích. 

A tohle je její nová podoba.

"Dříve tady bylo takové dřevěné provizorium, ještě z dob protektorátu, a já jsem rád, že po těch desítkách let, tady toho provizoria, se konečně pražští hasiči dostali do opravdu důstojného zázemí pro svoji náročnou práci. Hlavní město Praha poskytlo bezplatně pozemky státu proto, aby tato investice se mohla uskutečnit," uvedl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Hasiči v České republice mají výbornou tradici, ale i výbornou součastnost, výbornou pověst. Prostě málokterá země má třeba i tolik dobrovolných hasičů. A ti profesionální jsou opravdu profesionální a vždycky nám pomůžou. Takže o to větší radost mám z toho, když najednou mají prostředí, kde se jim bude pracovat dobře," konstatoval Vít Rakušan, ministr vnitra ČR.

Původní stanice byla postavena, jako jedna ze sedmi provizorních stanic, v roce 1942. Stavba nové hasičské stanice trvala 25 měsíců a finanční náklady byly vyčísleny na zhruba 367 miliónů korun. 

"Stane se centrální stanicí Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. A mimo té základní výjezdové jednotky, což v sobě čítá prvosledovou, druhosledovou techniku, výškovou techniku a speciální techniku, mimo jiné také bude tady, na této stanici, dislokováno speciální potápěčské družstvo, které bylo dosud v nevyhovujících prostorách. A přesunují se sem v podstatě některé další činnosti, jako například protiplynová služba respektive strojní služba a podobně," popsal Vladimír Vlček, generální ředitel HZS ČR.

"Chtěl bych především samozřejmě popřát hasičkám a hasičům, kteří zde budou sloužit, aby se jim zde dobře sloužilo, protože ta hasičská zbrojnice bude tak dobrá, jak budou ti lidé, kteří v ní budou sloužit. Samozřejmě. A samozřejmě bych jim popřál, aby těch zásahů bylo co nejméně, a aby se z nich také vždy ve zdraví vrátili," popřál Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy

V areálu je plánována i výstavba dalších prostor, které budou opět sloužit složkám IZS.

"Je to stavba nové zdravotnické záchranné služby. Tedy výjezdové stanice, která by se tady měla objevit tak, aby ty jednotlivé složky integrovaného záchranného systému mohly spolu ještě lépe spolupracovat," dodal Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

V následujících letech by měla být uskutečněna také výstavba budovy pro ředitelství Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu