• Načítám...
>

Strážníci dostali od Prahy 2 speciální dalekohledy

  • 25. března 2024,
  • 16:33,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 2 poděkovala strážníkům městské policie za to, že se starají o bezpečnost v ulicích. Od radnice dostali dar, který náležitě využijí v terénu. Jde o dvojici dalekohledů s nočním viděním. Policie s nimi plánuje sledovat například sprejery, kteří ve večerních a nočních hodinách svými malůvkami ničí památky nebo obytné domy. Výhodou je, že dalekohledy zároveň disponuji záznamovým zařízením. Natočený materiál pak může posloužit jako důkaz.

Reklama

Praha 2 je městskou částí, pro kterou je bezpečnost jednou z hlavních priorit. Radnice proto také policisty, strážníky a hasiče pravidelně podporuje a finančně přispívá i na nákup potřebného vybavení. Každoročně uvolňuje z rozpočtu městské části celkem 240 tisíc korun na dovybavení bezpečnostních složek. Nad rámec této podpory radnice strážníkům přispívá i na odměny zaměstnanců 350 tisíc korun. 

„A každoročně také dáváme dary. Ty dary mohou být využity jako technické, případně sportovní vybavení. Technické vybavení slouží pro zlepšení výkonu služby, sportovní pak slouží ke zlepšení fyzické kondice. V letošním roce aktuálně předáváme dvojici dalekohledů s nočním viděním,“ vysvětluje místostarosta městské části Praha 2 Michal Zuna (TOP 09).

Dalekohledy mohou strážníci využít při výkonu služby při snížené viditelnosti.

„Na naše památky i běžné obytné domy malují sprejeři. A většinou je to tak, že jsou to organizované skupiny ve večerních a nočních hodinách a není úplně jednoduché toho člověka přichytit při tom, když páchá trestný čin, aby bylo dokladováno pro Policii České republiky, že jsme to zařídili se vším všudy,“ říká ředitel obvodního ředitelství městské policie městské části Praha 2 Václav Vozdecký.

Tito ilegální umělci to teď ale budou mít o poznání složitější, protože s novými dalekohledy je strážníci nejen mnohem lépe uvidí, ale díky záznamovému zařízení si je mohou i natočit.

„Jsou hned dvě možnosti. Tou první je, že to můžeme vidět tím způsobem, že to bezdrátově přenášíme například do tabletu, kde to vidíme zvětšené a nemusíme na to koukat přímo v dalekohledu. A druhá varianta je koukat se přímo do dalekohledu i se záznamem, takže to v podstatě nahráváme přímo do toho zařízení a lze to pak použít jako důkazní prostředek,“ popisuje preventista obvodního ředitelství městské policie městské části Praha 2 Lukáš Kačerovský. 

Kromě toho myslí Dvojka také na své strážníky i formou poskytování služebních bytů z bytového fondu městské části anebo také skrz nejrůznější motivační odměny. Letos také radnice strážníkům předala přenosný altán, který budou moci využívat na preventivních akcích. Těch je přitom celá řada, například Bezpečná Dvojka neboli Den s integrovaným záchranným systémem, která i letos v září proběhne na náplavce Rašínova nábřeží.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu