• Načítám...
>

Praha si připomněla 20 let Česka v EU

  • 1. května 2024,
  • 18:30,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Výročí Česka v EU připomíná ode dneška výstava před pražským magistrátem.

Reklama

Česko slaví 20 let od svého vstupu do Evropské unie. Praha výročí představuje veřejnosti prostřednictvím výstavy na Mariánském náměstí. Osm informačních panelů tady připomíná důležité momenty členství a upozorňuje také na vybrané projekty, které unie v Praze spolufinancovala.

,,Výstava se týká projektu podpořených z Operačního programu Praha - Pól růstu v předchozích zhruba 6 - 7 letech. Jeden z významných projektů, který by stál za zmínku, je parkoviště P+R na Černém Mostě, které je největší parkoviště svého druhu tady u nás v Praze. Projekt, který doporučuju k hlubšímu prostudování, týkající se modernizace školy Českobrodská, která obsahuje nejnovější moderní technologie, tak aby docházelo k úspoře energií," řekl Karel Anderle, ředitel Odboru Evropských fondů hl. m. Prahy.

,,Je to obrovský balík peněz v řádech miliard korun na konkrétní projekty, které se zde v Praze díky těm penězům postavily. Občané se mohou přijít podívat sem před radnici a zde přímo jsou popsány konkrétní projekty, ale je to i kulturní výměna, je to i činnost našeho pražského domu v Bruselu," popsal Jiří pospíšil (TOP 09), europoslanec a náměstek primátora hl. m. Prahy.

Výstavu v poslední dubnové odpoledne slavnostně zahájil pražský primátor Bohuslav Svoboda. Metropoli podle něj vstup do Evropské unie přinesl nejen ekonomickou pomoc, ale především možnost diskuze s ostatními státy.

,,My jsme se stali součástí komunity, máme možnost k té komunitě mluvit. V Evropském parlamentu naši zástupci mohou, nechci říkat hájit naše zájmy, ale mohou tam prosazovat naše myšlenky tak, aby se staly akceptovanými pro všechny členy Evropské unie, to je podle mého názoru ještě důležitější, než ty peníze jako takové," popisoval Bohuslav Svoboda (ODS), primátor hl. m. Prahy.

Na slavnostní zahájení výstavy navázal vlajkový průvod, který prošel z Mariánského náměstí přes Karlův most na Kampu a zpátky. Stejný průvod se zopakuje ještě ve středu, kdy bude večer slavnostně modře nasvícena budova Nové radnice na Mariánském náměstí a také Petřínská rozhledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu