• Načítám...
>

Divadlo pod Palmovkou ztvárnilo netradičně operaci Anthropoid

  • 1. května 2024,
  • 16:42,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

Divadlo pod Palmovkou

Reklama

Lze přetvořit tragédii na komedii? Odpověď zní ano. Alespoň v Divadle pod Palmovkou v pražské Libni. Citlivě tu ztvárnili události kolem atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha z roku 1942. Představení dostalo název 294 statečných. Režie se ujal Tomáš Dianiška. 

"Od začátku to bylo koncipované tak, aby to byla komedie. Což je asi na tu událost nezvyklé. Není to úplně obyčejná komedie, ale snažím se o situační komedii. Něco jako ty zábavné seriály z americké produkce, takové ty dvacetiminutovky, kde se rychle vypointuje ten vtip a jede se zase dál," řekl režisér představení Tomáš Dianiška. 

Představení se hraje už od roku 2021 a stále se těší velké oblibě. Netradičně představuje události takzvané heydrichiády.

"Není to jen čistě o těch parašutistech - o Gabčíkovi s Kubišem, kteří provedli ten atentát na říšského protektora, ale také je to hlavně o těch lidech v zákulisí, kteří měli své sny a  představy. Třeba Aťa Moravec, takový mladý kluk. Je to tedy člověk ze skutečnosti - u nás ho hraje Denis Šafařík. On má takové představy. Představuje si ty parašutisty, že jsou to opravdoví velcí Rambové se svaly, které známe z těch akčních filmů z 80. let," vysvětlil režisér Dianiška.

Nadšení jsou nejen diváci, ale i samotní herci, jak nám řekl představitel Reinharda Heydricha - Martin Němec. 

"Často se stává, že po představení je standing ovation a v divácích se mísí nadšení s dojetím a jsou naměkko. Je to takové představení, kde občas jdou slzy a vy nevíte, jestli brečíte smutkem nebo smíchem a že se to tak nějak míchá," prozradil herec Martin Němec. 

Je to netradiční pojetí široko daleko, píší recenze. Například Reinhard Heydrich je v Divadle pod Palmovkou představený jako taková rocková superstar.

"Také využíváme moderní hudební postupy, moderní hudbu, takové rychlé střihy, které diváci určitě znají z filmů a ten rytmus replik, které jsou známé z komedií," doplnil režisér.

Připravit představení 294 statečných nebylo snadné, ale stojí za to, pochvaluje si režisér. 

"Udělat situační komedii o takové vážné události z našich dějin je docela oříšek, ale myslím, že jsme se s herci pochopili," řekl Tomáš Dianiška, režisér představení 294 statečných.

"Při těch tragických událostech, které se tam děly, jako jsou popravy, tak i v těch se dá najít jakýsi absurdní humor. Tak si myslím, že tím, jak se to hraje, tak se to hraje jako taková groteska," vysvětlil herec Jakub Albrecht. 

Herečka Barbora Kubátová má v představení hned 5 rolí. 

"Samozřejmě to téma je super. Je důležité, aby o tom lidé měli nějaký větší rozhled. A mě to baví z toho důvodu, že já tam fakt jedu a každá role má úplně jiný charakter," svěřila se herečka Barbora Kubátová.

Představení 294 statečných se hraje v Divadle pod Palmovkou zhruba dvakrát měsíčně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu