• Načítám...
>

Na Roztylském náměstí proběhl Den Země

  • 25. dubna 2024,
  • 8:14,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Den Země se v městské části Praha 4 konal už počtvrté v řadě. Letos se ale nově přesunul z pankráckého parku na Roztylské náměstí na Spořilově. O bohatý program plný her a vzdělání ale děti nepřišly ani tady. Připraveno pro ně bylo vystoupení sokolníka, seznámení s tím, jak se vyrábí med a nechyběla ani oblíbená pohádka. Novinkou bylo mobilní planetárium, kde se děti mohly seznámit s planetami naší sluneční soustavy a s pomocí rodičů si také sestrojit raketoplán.

Reklama

Tradiční ekologická akce Den Země se konala v městské části Praha 4 počtvrté v řadě, ale zatímco dříve probíhala v parku na Pankráci, letos se přesunula na Spořilov na Roztylské náměstí. 

"Oslovili jsme naše tradiční partnery, máme zde také nové stánky, nové atrakce, aby se děti mohly seznámit s technologiemi, které odpovídají jednadvacátému století, jak pečovat o přírodu, pomocí kterých nástrojů a možná se dozví odpovědi na otázky, které v základní nebo mateřské škole nedostanou," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

Mezi takové otázky určitě patřila i ta, jak se vyrábí med. Na to jim ochotně odpověděli na stánku Lesů hlavního města Prahy. Děti se tam dozvěděly také to, jak se o včely starat a to vše s ukázkou živých exemplářů. 

"Pro děti tady máme ukázku, jak takový včelař pracuje, pomůcky, které používá, například tady medomet, se kterým si mohou i zatočit a takový med si provizorně vyrobit, samozřejmě jen jakoby, jinak tam máme klasické košnice, ukázku, jak se med získával dřív, máme tady různé pomůcky jako tento dýmák, který se na včeličky používá," řekl Jan Patočka - lesy hl. m. Prahy.

Své dva stany připravilo i mobilní planetárium, které pro děti připravilo zajímavý program, kde si na vlastní nohu mohou vyzkoušet start raketoplánu.

"Promítáme, program je nejen o astronomii a kosmonautice. Loni na to téma jsme si tady připravili tvůrčí dílny a workshopy, kde si děti mohou zopakovat nebo se naučit, když to ještě vůbec neví, jak ty jednotlivé planety po sobě jdou, jak vypadají, máme tady pohyblivý model sluneční soustavy a mohou si tady také složit vlastní hračku, což je vystřelovací raketa. S tím jim musí pomoci šikovný tatínek," řekla Anna Prožerina - programová ředitelka Mobilní planetárium.

Den Země by se nemohl konat bez tradiční podpory městské části Praha 4 a účasti zhruba osmi stálých partnerů včetně titulárního sponzora. Ti vši všichni se na organizování této akce podílí. Počasí navíc přálo, takže si všichni hravý a edukativní program užili. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu