• Načítám...
>

V Praze 8 proběhla akce ke Světovému dni ústního zdraví

  • 20. března 2024,
  • 15:53,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

V Praze 8 v Kulturním domě Ládví se uskutečnila akce u příležitosti Světového dne ústního zdraví. Akce, kterou pořádala za podpory Prahy 8 Stomatologická komora České republiky, cílila především na správné dočišťování zubů, které v Česku pokulhává nejen u dětí, ale i u dospělých.

Reklama

Kulturní dům Ládví v Praze 8 hostil vůbec poprvé akci u příležitosti Světového dne ústního zdraví. Dentální osvěta tady zamířila především k dětem a jejich rodičům.  

"Je to prevence pro malé a předškolní děti, s tím, že ten důraz je na to, aby rodiče dočišťovali dětem zoubky, protože děti v malém věku nemají takové návyky, aby to správně dělaly," řekl Tomáš Slabihoudek (TOP 09 + STAN) - radní MČ Praha 8.

Návštěvníci se tak mohli seznámit třeba s různými druhy elektrických kartáčků a s dalšími způsoby, jak o chrup pečovat. Jak si správně zuby vyčistit si pak děti mohly pod vedením odborníků vyzkoušet.

"Správná technika čištění zubů je dát kartáček v úhlu 45 stupňů na dásně a jemnými krouživými pohyby čistit, netlačit na kartáček, opatrně a šetrně k zubům," řekla Renata Křížková - studentka dentální hygieny 3. LF UK.

Osvětovou akci v Kulturním domě Ládví pořádala za podpory městské části Prahy 8 Stomatologická komora České republiky. Podle ředitele komory Romana Šmuclera péče o zuby v Česku ve srovnání s řadou evropských zemí zatím spíše pokulhává.

"Než jsem přišel na komoru, tak Češi spotřebovali zhruba 0,9 zubního kartáčku ročně, Němci 6 a Češi čistili v průměru 30 vteřin a Němci 2 minuty. Teď už Češi čistí v průměru 40 vteřin a mají dva kartáčky. O 100 % jsem to zlepšil, samozřejmě na to Německo nám ještě hodně chybí, ale já myslím, že jednoho dne se dostaneme tam, kde jsou Švýcaři, to znamená, že počet kazů u dětí bude 0," řekl Roman Šmucler - prezident České stomatologické komory.

"Chtěl bych velmi poděkovat České stomatologické komoře za to, že tuto osvětu vůbec dělá v České republice, doufám, že tato akce přispěje mnoha dětem k prevenci zubního kazu a chtěl bych, abychom se v budoucnu podobným akcím pro zdraví dále věnovali," řekl Tomáš Hřebík (STAN) - radní MČ Praha 8.

Kromě osvěty se na akci mohli dospělí i děti zúčastnit her a soutěží nebo shlédnout hudební a taneční vystoupení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu