• Načítám...
>

Kraj ocenil školy, které prosazují udržitelný rozvoj

Láska k přírodě a starost o životní prostředí je stále větším a silnějším společenským tématem. A kde jinde s ním začínat, než u těch nejmenších v rámci výuky na školách. Středočeský kraj proto pravidelně pořádá soutěž s názvem Škola udržitelného rozvoje, kam se mohou přihlásit všechny mateřské, základní nebo střední školy v kraji, které nad rámec svých běžných aktivit vykonávají nějakou další proenvironmentální činnost. Do již 11. ročníku se jich přihlásilo celkem 44 a kraj ocenil ty nejlepší z nich.

Reklama

Středočeský kraj vyhodnotil výsledky 11. ročníku soutěže Škola udržitelného rozvoje. V ní posuzoval proenviromentální aktivity škol. Oceněny byly ty školy, kterým se dařilo nejlépe, ale i ty, které s aktivitami nově začaly. Vyhlášení soutěže posiluje aktivity škol a školských zařízení v kontextu výchovy pro udržitelný rozvoj. Dalším záměrem je prezentovat školy jako centra vzdělávání pro udržitelný rozvoj.

„V takové škole se učí to, co běžně ve škole, přičemž jsou tam navíc nějaké environmentální aktivity, které vedou děti k tomu, aby se chovaly lépe k přírodě. Řeší se tam například třídění odpadu nebo další environmentální aktivity,“ vysvětluje radní pro životní prostředí a zemědělství Středočeského kraje Jana Skopalíková (Piráti).

Přihlásit se může každá škola – státní, církevní i soukromá a školské zařízení se sídlem ve Středočeském kraji – mateřská škola, základní škola, střední škola, praktická škola nebo speciální škola.

„Letos máme 44 přihlášek, zatímco v dřívějších ročnících to bylo třeba kolem deseti, což ale bylo ovlivněné i těmi covidovými roky. Dají se tam získat celkem tři stupně toho ocenění a prakticky polovina nám získala ten nejvyšší stupeň za dlouhodobé aktivity v této oblasti,“ říká Jana Skopalíková (Piráti), radní Středočeského kraje pro životní prostředí a zemědělství. 

Školy musely vyplnit přihlášku do projektu, kde popsaly aktivity, které dělají nad rámec svých běžných činností, které se týkají environmentálního rozvoje a udržitelnosti.  

„Každá aktivita, která vede děti k tomu, aby se zajímaly o životní prostředí, o planetu a o to, jakou mají třeba stopu nebo vliv svým chováním na to, jak ta planeta pak vypadá, tak to je za mě velmi důležité. A určitě, co se týká dětí ve školách, tak tam je nějaké to vedení k třídění odpadu, co si pak člověk odnáší do života nebo láska k přírodě a aby děti také chodily více ven, tak to je za mě také velice důležité,“ uzavírá radní Středočeského kraje Jana Skopalíková (Piráti).

Na ty nejlepší čekala od Středočeského kraje kniha o životním prostředí v regionu nebo také originální ptačí budka. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu