• Načítám...
>

V Kralupech se podařilo odložit nejvíc mobilů

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikostí. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 tisíc korun.

Reklama

Odlož mobil v knihovně, tak zní název sběrové akce, kterou společně organizoval Středočeský kraj, kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL a pochopitelně i desítky knihoven v celém regionu. 

„V rámci zapojených knihoven, kterých se přihlásilo 130, což je opravdu velké množství a jsem za to ráda, se v knihovnách sbíraly staré, nefunkční telefony a případně tablety. Celkové množství, které se vysbíralo za ty zhruba čtyři měsíce, je přes 4 tisíce telefonů, což je úžasné číslo,“ vysvětluje radní Středočeského kraje Jana Skopalíková (Piráti).

Absolutně nejvíc telefonů přinesli čtenáři do knihovny v Kralupech nad Vltavou - dohromady 278 kusů. Knihovna se tak stala vítězem ve velikostní kategorii měst nad 6 tisíc obyvatel. 

„Myslím si, že jsme byli dobří hlavně ve spolupráci s městským úřadem s Odborem životního prostředí. My samozřejmě máme perfektní knihovní systém, který umožňuje jeden e-mail rozeslat všem čtenářům, takže čtenáři se to dozvěděli i tímto způsobem, na stránkách města, na našich stránkách a upozornění se několikrát opakovalo,“ popisuje vedoucí městské knihovny Kralupy nad Vltavou Šárka Pánková.

Pokud náhodu také máte doma starý a nepoužívaný mobil, určitě ho nevyhazujte jen tak do koše a do obyčejné popelnice. Jako každé elektrozařízení má svůj přesný způsob recyklace. 

„Měli bychom ho odnést buďto na sběrný dvůr, přičemž s větším odpadem to asi nebude problém. A nebo ho vložit do červeného kontejneru, případně občas děláme i akce tohoto typu, to znamená sbírání mobilů například v knihovnách nebo ve školách,“ říká Vojtěch Smoter ze společnosti ASEKOL.

Za každý vybraný telefon navíc společnost Remobil přispěje částkou 10 korun na aktivity Jedličkova ústavu a škol. Všechny odevzdané telefony zároveň předá k odborné recyklaci, případně budou využity na náhradní díly, včetně likvidace osobních dat. Hodnotné ceny v podobě poukázek na nákup knih od společnosti Knihobot získali i čtenáři, kteří k odevzdanému mobilu připojili kontaktní údaje a měli štěstí při losování. Další necelá stovka vylosovaných čtenářů, kteří se do sběru zapojili, obdržela volné rodinné vstupenky do galerií a muzeí ve Středočeském kraji. Seznam výherců je uveřejněn na stránkách www.odlozmobil.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu