Hospodářská komora představila výsledky průzkumu

  • 16. září 2022,
  • 12:11

Jakou mají Pražané důvěru v Magistrát a co od něj čekají v příštím volebním období. To bylo téma průzkumu, který zpracovala Hospodářská komora hl. m. Prahy. Z průzkumu vyplývá například to, že jedním z klíčových témat pro Pražany je téma dopravní obslužnosti.

Reklama

Jakou mají Pražané důvěru v magistrát a co od něj čekají v příštím volebním období. To bylo téma průzkumu, který zpracovala Hospodářská komora hl. m. Prahy.

"Hospodářská komora už má v tuto dobu třetí průzkum v řadě, ten průzkum v zásadě navazuje na naší ideu, že bychom chtěli získat tvrdá data a fakta pro naše rozhodování. Nakonec my jsme volenými zástupci podnikatelů v Praze, takže bychom měli mít informační bázi, ze které vycházíme a ten průzkum nám ukazuje v zásadě dvě veliká témata. Ukazuje nám, že Pražany trápí doprava, dostupnost bydlení a celková situace v bezpečnosti, respektive v sociální politice - bezdomovectví, narkomani a témata, která se vztahují k tomu, jak jsou využívány městské a sociální byty," řekl Petr Michal, předseda představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy.

Z průzkumu vyplývá například to, že jedním z klíčových témat pro Pražany je téma dopravní obslužnosti.

"Kde máme dvě úplně protichůdné situace. Situace ve fungování a rozvoji MHD, kde panuje spíše spokojenost a nebo dokonce převažuje ta spokojenost a je to něco, co se dá bezesporu přičítat roli Dopravního podniku jako jasného lídra tady v tom oboru. A je vidět, že managementu Dopravního podniku se podařilo přesvědčit ty uživatele, nás Pražany, občany, voliče, že to, co dělá, má hlavu a patu a má smysl. Nakonec vidíme to sami, metro D se podařilo zahájit a staví se stejně, jako se staví tramvaje," řekl Petr Michal, předseda představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy.

Jiná situace je ale v individuální automobilové dopravě. Tady je nejčastěji zmiňovaným tématem chybějící pražský okruh.

"Ačkoliv politici říkají, že na tomto tématu se pracuje, tak se k němu fakticky nikdo nehlásí a tady je rolí hospodářské komory upozornit na to, že i tento projekt nebo vůbec všechny významné projekty by měly mít svého ambasadora, svého lídra, svého patrona, který by se o ten projekt napříč politickým spektrem i napříč různými technickými odbory staral, aby ten projekt pokračoval v reálném čase a byl zkomunikován veřejnosti, to považuji za důležité," řekl Petr Michal, předseda představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy.

Druhý z okruhů témat ukazuje, že Pražané jsou připraveni jít k volbám.

"Ta čísla jsou historicky největší. Přes 60 % Pražanů říká, že rozhodně k volbám přijde a dalších 20 % říká, že spíše přijde, čili máme tady nějakou skupinu aktivních voličů někde na úrovni 80 %, což pokud by se mělo podařit, tak je to zhruba dvojnásobek statistického průměru v minulých volbách," řekl Petr Michal, předseda představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy.

Jedním z cílů průzkumů Hospodářské komory hlavního města Prahy je mimo jiné zlepšit úroveň rozhodovacích procesů magistrátu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu