Světový den ledvin klade důraz na prevenci

  • 20. března 2024,
  • 12:56

Poslední únorový den se v dialyzačním středisku Bulovka v Praze konala tisková konference ke Světovému dni ledvin. Akce se letos zaměřila na stárnoucí populaci pacientů a co možná nejvyšší zkvalitnění jejich života. K tomuto tématu přijali pozvání přední odborníci z řad lékařů a preventivní akci podpořil i Alexandr Hemala.

Reklama

Špatná funkce ledvin se týká každého desátého člověka a co víc, jen jeden z deseti o svém problému ví. Proto je tu světový Den ledvin, v rámci kterého lékaři nefrologických ambulancí B. Braun Avitum vyšetří bezplatně kohokoli a bez objednání. I letos tak odborníci z této oblasti vyzývají k preventivním prohlídkám.

"Řádově 10 procent všech obyvatel má nějaké postižení ledvin, nějaké onemocnění ledvin. Čím dříve, čím komplexněji se k tomu pacientovi přistoupí, tak tím více se prodlouží to období selhávání ledvin, kdy se ten pacient udrží na konzervativní léčbě," řekl Martin Kuncek - ředitel sítě dialyzačních středisek.

Ledviny v našem těle regulují metabolismus vody, minerálů a dokonce i některých hormonů. Když ledviny začnou selhávat, musí je lékaři nahradit a nasadit takzvanou dialyzační léčbu.

"V podstatě musíte vzít tu pacientovu krev, dostat ji ven z těla, převést přes systém filtrace, očistit tu krev, jako by to byla standardní ledvina, vrátit ji pacientovi zpět do těla, to znamená, že se jedná o mimotělní ošetření krve," řekl Martin Kuncek - ředitel sítě dialyzačních středisek.

Své o něm ví i pan Ryšavý, který se s onemocněním ledvin potýká od roku 1981. Od loňského září si také sám provádí peritoneální dialýzu.

"Já si to dělám čtyřikrát týdně, vždy dvě výměny po čtyřech hodinách, čili každý den 8 hodin, to znamená, že ráno jdu do práce, přijdu z práce a dvakrát si dělám výměnu. Takto to dělám ty 4 pracovní dny, které chodím do práce," řekl Jan Ryšavý - pacient.

Konference se letos zaměřila na takzvané křehké pacienty, tedy nemocné nad 65 let, u kterých z neznámých důvodů přibývají závažné obtíže a pacienti nepřiměřeně rychle schází.

"Oni dostanou 3, 4 lístečky od každého specialisty a teď oni neví, co mají brát. Pro jistotu berou všechny a to je potom ta fáze, kdy se jim zhoršují ledviny, protože to nemůže vydržet žádný orgán. Začnou zvracet, odvodňovat se, rostou ty dusíkaté látky a dostávají se až na ty dialýzy. Máme řešení v tom, že budeme dělat důsledně lékové revize," řekla Božena Jurašková - předsedkyně České geriatrické společnosti.

Každoroční akci, která si klade za cíl apelovat především na preventivní prohlídky, podpořil také televizní moderátor a hlasatel Alexander Hemala.

"Prevence těch ledvin je jedna z těch nejpříjemnějších, protože nechat si vzít krev, to jde a s tou močí běžet na středisko také není až tak veliký problém, takže to bych všem vašim divákům doporučil, aby tu prevenci nešidili a na prevenci chodili," řekl Alexander Hemala - moderátor, hlasatel a ambasador akce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu