• Načítám...
>

Známý malíř Maxim Havlíček se vrací do Prahy 1

  • 2. srpna 2023,
  • 8:42,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Známý česko-americký malíř Maxim Havlíček, který tvoří pod uměleckým jménem MAXIM, se po řadě zahraničních výstav vrací do Prahy se svou dosud nejrozsáhlejší sólovou výstavou Resurrection. V Galerii 1 ve Štěpánské ulici v centru metropole veřejnosti poprvé představí nejnovější obrazy. Součástí výstavy bude interaktivní světelná instalace a zvukový podkres od skladatele Karla Havlíčka, Maximova dvojčete. Ten se postaral i o živý hudební doprovod v průběhu vernisáže, která se konala 1. srpna od 18 hodin. Prodejní výstavu Resurrection bude možné navštívit až do 31. srpna.

Reklama

Život a dílo známého česko-amerického malíře Maxima Havlíčka je do značné míry spjaté s městskou částí Praha 1. Právě zde totiž vystudoval Střední průmyslovou školu grafickou v Hellichově ulici. Po mnoha letech strávených ve Spojených státech se nyní vrací do své rodné země se svým Vzkříšením, nebo chcete-li anglicky Resurrection, jak je ostatně pojmenována i jeho nejnovější výstava v Galerii 1 v Praze 1.

„Pro mě je to v podstatě taková hodně symbolická a významná výstava, jelikož vychází ze všech těch turbulentních situací, do kterých jsem se já i můj život dostal za poslední dva roky,“ popisuje umělec a malíř Maxim Havlíček.

MAXIM jako správný umělec veškeré své niterní problémy zacílil do tvorby a díky tomu vznikla řada jedinečných děl s vytříbenou malířskou technikou i stylem. Většina vystavovaných pláten navíc pochází z MAXIMOVY dílny v pražských Holešovicích, kdežto jeho dosavadní tvorba vznikla převážně v jeho studiu v Los Angeles. Zároveň neváhal použít nové látky, materiály a zejména barvy. A některé obrazy se navíc dokonce hýbou.

„Ten, co se hýbe, je vlastně obraz jako všechny ty ostatní, akorát je na něj udělaný videomapping, čili světelná projekce a tím se ten obraz ještě více oživuje a dynamičnost toho 3D efektu se tím ještě zvýrazní,“ vysvětluje Maxim Havlíček, autor výstavy Resurrection v Galerii 1.

U slavnostního zahájení výstavy, jejíž součástí bylo i hudební vystoupení skladatele Karla Havlíčka, Maximova dvojčete, byli i zástupci městské části Praha 1, kteří nejen, že tvorbu těchto dvou umělců obdivují, ale především také podporují.

„Výstavy zde organizuje za městskou část paní Hájková a já jsem jí za to moc vděčná, protože tato výstava se opravdu ukázala jako opravdu velmi šťastná volba. Ale co mě zvlášť těší, že jsou to muži, kteří se vrací zpátky do městské části, kteří tady studovali, kteří tady chodili do školy a obloukem přes Ameriku, kterou dobyli svým uměním, tak se vrací zase zpátky na městskou část a to je překrásný historický kruh, ze kterého mám velkou radost,“ říká starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

„Musím říct, že když jsem si četl rozhovory a články o jeho umění, protože on je nejenom malíř, ale i hudebník, je velmi všestranný a zároveň je to velký perfekcionista, tak kromě jeho života, který mě nadchnul si myslím, že kdybych se mu aspoň chtěl podobat, respektive mu sahat po kotníky, tak musím dojít k tomu, o čem je tato vernisáž, a to je Vzkříšení,“ uzavírá místostarosta městské části Praha 1 David Bodeček (NEZ).

Výstava s názvem Resurrection je vyvrcholením MAXIMOVA osmnáctiměsíčního úsilí. Návštěvníci budou moci jeho originální a netradiční tvorbu obdivovat až do 26. srpna v Galerii 1 v městské části Praha 1. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu