• Načítám...
>

Praha 1 uctila památku Jana Palacha

  • 16. ledna 2024,
  • 14:25,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Když 21. srpna 1968 vtrhla do Československa vojska Varšavské smlouvy, byl to pro všechny šok. Pro mnohé spřátelené země nyní mířily hlavněmi zbraní i tanků prostřednictvím svých vojsk na nic netušící obyvatelstvo. Místo rodící se svobody opět nastala těžká totalita pod přísným diktátem Sovětského svazu. Mnozí upadli do deprese a letargie. To měl ale brzy změnit tehdy teprve 20letý student Univerzity Karlovy Jan Palach, který se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí polil benzinem a následně zapálil. Svým činem chtěl vyburcovat veřejnost v boji proti totalitě. On sám za ni položil život.

Reklama

16. ledna roku 1969 se na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po začátku okupace Československa armádami států Varšavské smlouvy polil na Václavském náměstí benzinem a následně zapálil teprve 20letý student Univerzity Karlovy Jan Palach. O tři dny později pak svým zraněním v nemocnici podlehl. Svým činem tehdy probudil veřejnost a dodnes si jeho osobnost připomínáme v souvislosti s bojem proti komunistické totalitě. 

„Myslím, že osobnost Jana Palacha je takovou trvalou a doufám, že i zůstane trvalou výzvou k tomu pevně si stát za svými názory. Pravda je, že v mimořádné době využil Jan Palach mimořádný prostředek a mimořádný čin k tomu, aby obhájil svůj názor a vybudil ostatní lidi, aby konali také v duchu svých názorů,“ vysvětluje starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

„Za mě je určitě důležité si tu jeho velkou oběť připomínat, protože i dnes to pro nás má hluboký význam, kdy je potřeba v duchu jeho hesla se věnovat těm věcem, na které stačíme a věřit tomu, že to pomůže zlepšit společnost nás všech,“ dodává radní městské části Praha 1 Michal Müller (ODS).

Dnes vnímáme čin Jana Palacha jako hrdinský, tehdy se mohl zdát ale skoro až jako nesmyslný a zpočátku možná málokdo věřil, jakou změnu ve společnosti přinese a jak pohne s uvažováním do té doby pasivní většiny Čechoslováků. Nakonec měl jeho protest mimořádný ohlas nejen v domácím prostředí, ale i v zahraničí. Dodnes je jméno českého studenta známé po celém světě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu