• Načítám...
>

Na náměstí Svatopluka Čecha proběhly Svatomartinské slavnosti

  • 13. listopadu 2023,
  • 8:21,
  • PRAHA 10,
  • Monika Rusová

V Praze 10 na náměstí Svatopluka Čecha se poprvé uskutečnily Svatomartinské hody. V několika stáncích se degustovalo svatomartinské víno a sladké i slané pochutiny. I přes nepřízeň počasí dorazilo spoustu lidí.

Reklama

Martin na bílém koni na Desítku nedorazil, ale spoustu svěžího a mladého vínečka a dobrůtek z husiček ano.

"My tady jako Praha 10 vlastně pořádáme dneska Svatomartinské slavnosti u příležitosti svatého Martina, který vyšel zrovna na dnešní den. Je to první ročník, bohužel počasí nám teda úplně nevyšlo, ale i tak si myslím, že je tady dost lidí, takže máme velkou radost, že přišli," řekla Patricie Glinská - odbor kultury a projektů MČ Praha 10.

Svatomartinské rohlíčky, pečená husička nebo husí paštika. To je jen malá ukázka toho, co místní dodavatelé připravili.

anketa

"Zatím jsme stihli ochutnat svařené víno a nějaký bramborový bác a je to velice chutné a svařené víno je také vynikající, to se povedlo. Pak jsme si koupili svatomartinské víno a čekáme, až nám ho pán kněz požehná."

"Výborné, to jsme si pochutnali a uvidíme, pak možná půjdeme ještě na buřty."

"Tohle to je Veltlínek a ten pokud je dobrý, tak nikdy nezklame."

"Tady je krásná atmosféra, je tady nádherně a jsem za to ráda."

"Co se programu týká, tak tady máme cimbálovou muziku Pernica, kterou jsme si pozvali, víme to, že nejsme úplně folklorní jako na Desítce, nicméně jsme chtěli trošku přiblížit to, že ten svatý Martin opravdu odkazuje na tradiční lidovou zábavu původně. Zároveň tady máme dílničky pro děti, ve kterých si mohou vyrobit takové malé papírové loutky a ty zase odkazují na tradici svatého Martina. Paní lektorka tam i vypráví o té tradici toho Martina, takže ty děti se tam navíc ještě něco dozví k tomu svátku a k těm původním tradicím," řekla Patricie Glinská - odbor kultury a projektů MČ Praha 10.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu