• Načítám...
>

V Praze 12 vyvrcholily oslavy Dne Země

  • 30. dubna 2018,
  • 19:47,
  • PRAHA 12,
  • David Wilczek

Obyvatelé Prahy 12 oslavili ve Viničním domku Den Země. Zájemci se tak dozvěděli jak naložit s odpadem a jak ho co nejlépe recyklovat a jak ho ještě efektivně využít. Kromě toho byl pro účastníky připraven vzdělávací a zábavný program.

Reklama

Praha 12 pořádala 27. ročník oslavy Dne Země. O tom, že místním stav životního prostředí není lhostejný, svědčí rostoucí účast na akcích, které jsou spojeny s úklidem města. 

"Samozřejmě tomu předchází brigádnické akce, úklidy, pomáhají školy a občané. Probíhalo i několik seminářů na téma ekologie a zpracování odpadu," řekl Milan Maruštík, starosta MČ Praha 12. 

Tento rok se organizátoři zaměřili na třídění a recyklaci plastu. Ten se totiž v samotné přírodě může rozkládat až 250 let. 

"Letos jsem to rozšířili, protože ty plasty motivují k tomu, že se dají využít pro 3D výrobky, takže jsme to oživili i o tu samotnou tvorbu z plastu," řekl Milan Maruštík.

Aniž bychom si to uvědomovali, jsme obklopeni plastovými věcmi. Některé jsou našemu oku na první pohled skryty a tím jsou nebezpečné nejen pro nás, ale i pro živočichy.

"Jsou i tam, kde si nemyslíte, že jsou. Třeba v hlíně, medu, soli. Kromě těch plastů, které vidíte okem, máme ještě mikroplasty. To jsou částečky, které jsou menší než 3 milimetry a škodí nejen nám, protože i my je můžeme dostávat do těla třeba v rámci jídla," řekla Denisa Hladovcová, bioložka.

Děti se mohly také naučit, jak efektivně využít např. plastová víčka z pet lahví. 

"Děti vyrábějí z víček různé výrobky, různá zvířátka, rybičky, žabky, aby vlastně ta víčka upotřebily," řekla Martina Kosinková, referentka životního prostředí MČ Praha 12. 

Součástí akce byla i výstava obrázků a plastových výrobků, které vytvořili žáci místní školky ke Dni Země. Nechyběla např. ani kráva z kelímků na mléko či gigantická medúza.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu