• Načítám...
>

Praha 14 se zapojila do projektu Místní místním

  • 22. září 2023,
  • 14:59,
  • PRAHA 14,
  • Kristýna Svobodová

Praha 14 se rozhodla motivovat provozovny na svém území, aby se zapojily do projektu Místní místním. Síť podniků má pak zdarma nabízet různé drobné služby těm, kteří jsou dlouhodobě například ve hmotné nouzi.

Reklama

Mladá nezisková organizace Místní místním propojuje na území Prahy kavárny, restaurace a další podniky a vytváří tak síť sociálních provozoven. Ty pak zdarma nabízejí pomoc lidem v nouzi.

"Takovými službami je například nabídnutí kohoutkové vody nebo přístupu na toaletu, nabití telefonu nebo si zapůjčit knihu, jsou to i služby digitální inkluze jako přístup k počítači s internetem nebo jen přijít na kus řeči," řekla Ester Pacltová - zakladatelka a ředitelka organizace Místní místním.

Do projektu se nově zapojila i radnice Prahy 14 a první místní podnik Kafe na dřevo, který se nachází v areálu parku u hostavického zámečku.

"Mně to přijde jako výborný nápad, už protože si myslím, že do sociální tíživé situace se může dostat každý. Mohou využít na voucher kávu, lungo, to si myslím, že je pro ně zajímavé, vodu, mohou se tady připojit na wifi a mohou si dobít telefon," řekla Kateřina Metelková - provozní kavárny Kafe na dřevo.

"My se snažíme podpořit organizaci v rámci našich možností, takže vyzvat třeba ty podniky k zapojení, vysvětlit, o co jde, že je tam i podpora z organizace Místní místním, jako třeba školení nebo nějaká podpora při řešení tíživých situací," řekla Aneta Hejrovská (ANO) - radní MČ Praha 14.

Řada podniků se totiž do projektu zdráhá zapojit kvůli obavám z možných konfliktů s uživateli nabízených služeb.

"Z naší zkušenosti se to nestává tak často a dá se s tím pracovat, děláme školení pro podniky solidární sítě, kde se jim snažíme pomoci v interakci s lidmi bez domova a lidmi v nouzi," řekla Ester Pacltová - zakladatelka a ředitelka organizace Místní místním.

Přestože je pomoc určena primárně lidem bez domova, neomezuje se jen na ně. Nabízených služeb mohou využít všichni, kteří se nacházejí v dlouhodobé či aktuální nouzi, mají nízký příjem nebo nemají dostatečné domácí zázemí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu