• Načítám...
>

Nejdelší pražský potok Botič má svou knihu

  • 26. dubna 2024,
  • 19:38,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

Botič je nejdelší potok Prahy a má bohatou historii. V jeho okolí se psaly dějiny jak pražské, tak i české. Stály u něj mlýny, stavění i fabriky. Mnohé stavby tam stojí dodnes, jiné už dávno zanikly. V Botiči se chytaly ryby a rádo se tam také pytlačilo. Je to potok, který pramení v Čeněticích a pak se u železničního mostu v Praze vlévá do řeky Vltavy. Je to potok s atmosférou, o kterém by se mohly psát knihy. A jednu takovou právě napsala kronikářka městské části Praha 15 Pavlína Nejedlíková. Jmenuje se Botič v hlavní roli a my vám jí teď představíme.

Reklama

Botič je nejdelším pražským potokem, který protéká hustě zastavěnými čtvrtěmi i relativně neporušenými přírodními lokalitami. Snad žádný jiný potok na území Prahy nehrál tak důležitou úlohu v životě lidí jako právě Botič. I to je důvod, proč o něm teď kronikářka městské části Praha 15 Pavlína Nejedlíková napsala svou novou knihu Botič v hlavní roli.

"Psaní knížek je veliké dobrodružství a moc bych si přála, kdyby to dobrodružství se mnou prožívali čtenáři, kolem potoka Botiče se událo spoustu zajímavých věcí, smutných, veselých," řekla Pavlína Nejedlíková - kronikářka MČ Praha 15.

Kniha je napsána tak, aby si například místní, kteří v okolí Botiče dlouho žijí, mohli nostalgicky zavzpomínat, jak se místo za tu dobu proměnilo a všichni ostatní se pak mohou dozvědět spoustu zajímavostí z pražské, ale i české historie. 

"Pamětníci třeba zavzpomínají na své mládí, jako jsem to dělala já, když jsem tu knihu psala, protože jsem kolem Botiče žila v dětství a zase naopak mladí lidé třeba poznají, že místa, kterými běžně chodí, mají velikou historii," řekla Pavlína Nejedlíková - kronikářka MČ Praha 15.

Zajímavou historii psal Botič třeba u Kozinova náměstí.

"Zrovna na tomto místě, kde stojíme, stával známý hostinec Na Kovárně, kde se udávalo spoustu zajímavých akcí, jako byly přednášky, plesy, hrálo se zde divadlo, dokonce zde měli sídlo i hostivařští hasiči," řekla Pavlína Nejedlíková - kronikářka MČ Praha 15.

Autorka strávila na knize více než dva roky, procházela archivy a veškeré dostupné materiály a dokonce se jí podařilo vypátrat i jednu zajímavost o současném panu starostovi, který jako malý rád chodil do Botiče na ryby.

"Mohu říci, že třeba knížka zachycuje i to, že starosta městské části Praha 15 jako malé desetileté dítě na potoku chytal ryby načerno a opékal si je na ohníčku," řekla Pavlína Nejedlíková - kronikářka MČ Praha 15. 

Kronikářka Patnáctky by po napsání knihy o Botiči ráda přepracovala Uličník městské části, který se zaměřuje na toulání ulicemi Hostivaře a Horních Měcholup a také by se ráda věnovala pohádkám pro děti. I ty budou odkazovat na Botič v rámci Prahy 15.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu