• Načítám...
>

V Radotíně se konalo Královské burčákobraní

  • 13. září 2021,
  • 9:10,
  • PRAHA 16,
  • Marek Tereba

K začínajícímu podzimu nepochybně patří burčák. V Radotíně má svoji tradici akce, která se jmenuje Burčákobraní, kde se každý rok ochutnává první burčák. Sjíždějí se sem lidé z celé Prahy. Náš štáb nesměl chybět.

Reklama

Atmosféra jižní Moravy, spojená s vínem, burčákem a různými pochutinami, ovládla již po několikáté radotínské náměstí svatého Petra a Pavla. 

"Naše městská část, Praha 16 Radotín, je každoročním pořadatelem Radotínského burčákobraní.Ten letošní ročník je trošku specifický z důvodu, že se jmenuje Královské burčákobraní, a to z toho jednoho, prostého důvodu, že královský průvod, který pořádáme s městem Dobřichovice v červnu, tak byl organizačně zrušen. Organizátoři pak de facto tento termín dali do termínu, kdy pořádáme Radotínské burčákobraní. Takže víceméně se nabízelo, aby jsme v rámci jedné akce spojili ty dvě a nazvali jsme to Královským burčákobraním. Už z důvodu, že Karel IV. se vlastně zasloužil o rozvoj vinohradnictví v rámci českých zemí. Jezdí nám sem již třináct let vinaři z Moravy, ale jsem rád, že tady máme třeba i zástupce, kteří nám sem dováží burčák tady z Čech," popsal Karel Hanzlík, starosta MČ Praha 16.

Akce má v Radotíně bohatou tradici a místní si ji opravdu užívají.

ANKETA

"Lidé se na ně těší. Už v tom burčáku jde poznat kvalita hroznu, jak vyzrál a už jak se bude vyvíjet i budoucí víno. Tak proto se na burčák těší vinaři i milovníci vín. Na první burčák," uvedl Luděk Dwořáček, výrobce vína.

A jaká je ta letošní sezóna?

"Letošní sezóna, ač byla problematická už jara, počasí bylo složité, nakonec nám teď, na konci srpna a začátkem září, počasí začalo přát. Objevil se ten slunný podzim to babí léto a hrozny začaly vyzrávat ve vinicích," dodal Luděk Dwořáček, výrobce vína.

Jak jinak, zakončit burčákobraní, než přípitkem. Tak na zdraví!

 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu