• Načítám...
>

Městská část Praha 2 dbá na Bezpečnou cestu do škol

  • 24. srpna 2023,
  • 10:24,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Praha 2 je centrální městskou částí, kterou prochází hlavní dopravní tepny. Hustota provozu proto klade na radnici velkou odpovědnost, zvlášť při zajištění bezpečnosti v okolí škol. Městská část Praha 2 pro zvýšení bezpečnosti podniká hned několik kroků. Spolupracuje s vedením mateřských a základních škol, které zřizuje, přijímá podněty veřejnosti a konkrétní návrhy na zlepšení situace projednává také v komisi dopravy, která je poradním orgánem rady. Bezpečnost v oblasti dopravy má na starosti nový radní Tomáš Halva (TOP 09). S ním jsme si přišli popovídat o nových projektech v okolí škol.

Reklama

Praha 2 je nejenom krásnou rezidenční čtvrtí. Městskou částí zároveň prochází ty největší dopravní komunikace v Praze. Hustota provozu a s ní spojená případná nebezpečí mají přitom vliv i na děti v okolí školek a škol. Dvojka proto klade maximální důraz na to, aby se situace v okolí škol pokud možno co nejvíce zklidnila. Ve spolupráci se společností BESIP proto připravila projekt Bezpečná cesta do škol. Také občané se na Dvojku obrací s celou řadou podnětů.

„Častým požadavkem ze strany občanů bývá technické opatření proti parkování aut jako takových, případně zastavování před základními školami. Nabízí se jednoduché řešení ve formě anti parkovacích sloupků, které ovšem má své legislativní problémy,“ vysvětluje radní městské části Praha 2 Tomáš Halva (TOP 09).

Sloupky jako takové tvoří totiž ze zákona na pozemní komunikaci pevnou překážku a musí je schválit Policie České republiky. V Praze 2 by se navíc muselo jednat o sloupky litinové, protože se městská část nachází v Pražské památkové zóně a v Pražské památkové rezervaci. I tak se už podařilo realizovat celou řadu projektů zvyšujících bezpečnost.

„V minulém roce jsme zvýšili bezpečnost žáků Základní školy Vratislavova. Při rekonstrukci tramvajové trati na Rašínově nábřeží jsme s Magistrátem hlavního města Prahy jednali o rekonstrukci tramvajové zastávky, za tím účelem, aby zde byla tato tramvajová zastávka rozšířena do širší úrovně,“ popisuje Tomáš Halva (TOP 09), radní městské části Praha 2.

Zároveň zde bylo zřízeno zábradlí a přechod pro chodce. Další projekty se pak chystají také v blízkosti Základní a mateřské školy Na Smetance. I tam je totiž zvýšený dopravní provoz a stávající uspořádání je už z hlediska pohybu dětí, chodců nebo seniorů nevyhovující. 

„Z tohoto důvodu plánujeme před Základní školou Na Smetance zvýšit prostor komunikace na úroveň chodníku a zároveň tím navázat na zónově snížení rychlosti v této oblasti,“ uzavírá radní městské části Praha 2 Tomáš Halva (TOP 09)

V nedaleké Italské ulici pak radnice počítá s rekonstrukcí přechodu, konkrétně s vybudováním ostrůvku uprostřed, což by mělo pomoci k celkovému zklidnění lokality a zvýšení bezpečnosti chodců. Proměny se také dočká přechod pro chodce v ulici Na Slupi, který chce městská část na základě podnětů občanů nechat osadit semaforem. Než se tak stane, bude přechod v ranních hodinách alespoň pod kontrolou strážníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu