• Načítám...
>

Na náměstí Míru se uskutečnil Den válečných veteránů

  • 11. listopadu 2023,
  • 16:26,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Na pražském náměstí Míru se konal 9. ročník Dne válečných veteránů. Akce se původně slavila především v západní Evropě a ve Spojených státech amerických na počest obětem 1. světové války. Připomínka padlých i zasloužilých vojáků si ale postupně našla cestu i do Česka.

Reklama

V bojích za svobodu padly v nejrůznějších válkách statisíce vojáků. Jejich památku každoročně připomíná Den válečných veteránů. Ten v Česku slavíme už téměř 20 let. A třeba na náměstí Míru v Praze 2 se akce uskutečnila už podeváté.

,,Jsem hluboce přesvědčený, že si musíme připomínat jak ty lidi, ty veterány 1. světové války, 2. světové války, oběti komunismu i novodobé, ty, kteří za nás položili život na misích, ale i ty živé, kteří za nás bojují," řekl Jan Korseska (ODS), starosta MČ Praha 2.

Akce i letos přinesla návštěvníkům třeba ochutnávku z polní kuchyně, symbolické zatloukání křížů na počest padlých vojáků a nechyběla ani ukázka vojenské techniky.

,,Nejznámější je vozidlo bojové pěchoty BVP 2, které tady představujeme za a) z důvodu, že hodně novodobých válečných veteránů na něm sloužilo, potom tu máme nový stroj Titus s řídící verzí pro palebné stanoviště, máme z Vojenského historického ústavu půjčené vozidlo Toyota Hilux a je to prostě přímo mašina, když to takhle řeknu, na které naši vojáci jezdili v Afghánistánu," popsal Petr Švihovec, kapitán Středočeské pěší roty Aktivní zálohy.

Poznávacím znamením Dne válečných veteránů se stal květ vlčího máku připomínající prolitou krev na bitevních polích. Dnes je navíc symbolem sbírky Vojenského fondu solidarity.

,,My tady vybíráme vlastně dobrovolný příspěvek. Tady se prezentuje Odbor pro válečné veterány a vojenské hroby Ministerstva obrany a vlastně všechny tyto peníze jdou k nim na účet a oni pomáhají vojákům, kteří se dostanou do obtížné situace finanční, ale hlavně zdravotní nebo pomáhají i rodinám vojáků, kteří padli nebo zemřeli," řekl Švihovec.

"Já si tedy přeji, aby ty symbolické křížky, které tady máme, poslední jsme sem dávali v roce 2020, aby už žádný nepřibyl," řekl Jan Korseska (ODS), starosta MČ Praha 2.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu