• Načítám...
>

V Praze 2 mluvili o rizikovém chování na internetu

  • 1. prosince 2023,
  • 16:21,
  • PRAHA 2,
  • Jan Varga

V Praze 2 připravili malou sérii přednášek o nebezpečí, které hrozí na internetu zejména dětem a mladistvým. Městská část v této věci spojila síly s Palackého univerzitou v Olomouci. Zástupci škol, městské policie a dalších institucí se tak mohli dozvědět o nových negativních trendech, které ohrožují život hlavně školákům.

Reklama

Internet je prospěšný pomocník. Ovšem má i druhou stránku, kterou, i když neradi, stále teprve objevujeme. Co všechno na něm hrozí si možná zatím neumíme úplně představit. Ovšem už teď jsou některé praktiky známé natolik, že je potřeba na ně upozorňovat. Praha 2 proto připravila seminář, na který pozvala odborníky z pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

"Ty nástrahy, které se na všechny valí z online prostoru, ať už to jsou děti, ať už to jsou dospělí, tak jich je opravdu mnoho a my jsme dnes připravili takový malý cyklus s názvem E-Bezpečí, který je zaměřen právě na ředitele a pedagogy, ať už mateřských škol nebo základních škol, ale i zástupců středních škol. Máme zde zástupce městské policie i Policie České republiky a samozřejmě také zástupce z neziskového sektoru," řekl Michal Zuna (TOP 09), místostarosta MČ Praha 2,

Při nezodpovědném chování na internetu si dokážeme ublížit úplně všichni. Ovšem dvojnásobné nebezpečí hrozí těm, kteří ještě všechny důsledky nedokážou domyslet. Tedy dětem. Mezi žáky se například ve velkém rozmohl takzvaný sexting, tedy sdílení choulostivých fotek a videí. Nejčastěji ho provozují děti od jedenácti do sedmnácti let, když spolu začnou chodit.

"Na druhém místě je sexting realizován v rámci seznamování, to znamená, že oni se seznámí a poměrně rychle si začnou vyměňovat intimní materiály, i když se z reálného světa vůbec neznají. A tam je to rizikové, protože velice často za tím dítětem se schovává pachatel, který chce tomu dítěti nějakým způsobem ublížit. Těm pachatelům nejčastěji říkáme kybergroomeři, což jsou dospělé osoby, které se vydávají za dítě a ten sextingový materiál velice často zneužívají jako zbraň vůči tomu dítěti," řekl René Šotkovský, lektor Centra prevence rizikové virtuální komunikace UPOL.

"Jak se proti tomu dá bránit? A nebo nějakou prevenci, jestli byste zmínil."

"Určitě prevence je zásadní v tom, že je potřeba, aby zejména rodiče byli poučeni o rizicích kyberprostoru, to dítě by opravdu mělo mít mobilní telefon opatřený nějakou aplikací, která de facto sleduje to dítě, která tomu rodiči řekne, kam to dítě chodí, o jaký obsah se zajímá. Do určitého věku, přibližně do 13 let, nepovolit užívat internet v noci, protože zejména v nočních hodinách dochází k těmto aktivitám," řekl René Šotkovský, lektor Centra prevence rizikové virtuální komunikace UPOL.

Mezi aplikace, které pomohou dítě ohlídat, patří například Google Family Link nebo Microsoft Family Safety, které umí zabezpečit mobilní telefon. Seminář ale nabídl i další aktuální téma. Tím je "Jak rozeznat na internetu pravdu od manipulativních polopravd a vyložených lží?"

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu