• Načítám...
>

U budovy rozhlasu se konal pietní akt

  • 5. května 2024,
  • 18:26,
  • PRAHA 2,
  • Veronika Kuželková

Tradiční pietní akt, který připomíná hrdinství rozhlasáků na konci druhé světové války, se konal před budovou Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech. Právě tady totiž přesně před 79 lety začalo Pražské povstání proti nacistickým okupantům. Padlo zhruba tři tisíce lidí.

Reklama

Lidé si před budovou Českého rozhlasu na Vinohradech připomněli Pražské povstání a uctili památku těch, kteří padli. Povstání začalo 5. května 1945, kdy se povstalcům podařilo přimět Němce ke kapitulaci, zabránit mnohonásobně většímu krveprolití a vyprovokovat i tak rychlejší zásah Rudé armády.

"Tak pro mě, co to znamená, já jsem ten, který si to jenom připomíná, protože já jsem to samozřejmě nezažil, ale ono se o tom moc nemluví, ale u nás první mrtví ve větší míře byli v únoru 1945, takové to omylem bombardování přes 700 mrtvých a pak 5. května obrovské hrdinství našich předků, kteří se dokázali postavit takovému monstru, jako byli nacisté," řekl Jan Korseska (ODS), starosta MČ Praha 2.

Řečníci v projevech ocenili statečnost tehdejších Pražanů a zdůraznili, že za svobodu je potřeba bojovat.

"Kdo si to nepřipomíná, tak zapomene. A zapomenout na takováto zvěrstva se nemůže. Takže jsme hrdí na to, že to je na katastru Prahy 2, to centrum, jak 5. tak i rok 1968. Všechno na Dvojce a my jsme za to velmi rádi," řekl Jan Korseska (ODS), starosta MČ Praha 2.

Na akci vystoupili mimo jiné předsedové obou komor Parlamentu Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil, slovenská velvyslankyně Ingrid Brocková nebo pražský primátor Bohuslav Svoboda. Shromáždění se zúčastnili i další poslanci a senátoři, komunální politici i ředitel ČRo René Zavoral.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu