• Načítám...
>

Praha 4 uctila památku obránců vlasti

  • 2. května 2024,
  • 16:57,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Druhá světová válka přinášela dramatické okamžiky až do posledních dní a naše hlavní město nebylo v tomto směru výjimkou. 5. května se tam odehrálo Pražské povstání, během kterého zahynulo okolo tří tisíc lidí, často velmi mladých nebo dokonce dětí. Konflikt mezi pražskými oddíly a německými jednotkami SS probíhal v dnešním parku Na Jezerce, kde je nyní umístěn pomník na památku padlých z II. praporu zpravodajské brigády a obětem květnové revoluce v roce 1945. Městská část Praha 4 si každoročním pietním aktem jejich hrdinské činy připomíná.

Reklama

Městská část Praha 4 jako každý rok i letos uctila památku padlých v rámci Pražského povstání na samém konci druhé světové války. 

"V květnu 1945 padlo mnoho lidí, nejen v rámci území Prahy 4, ale v podstatě Prahy jako takové, mluví se dokonce o nižších jednotkách tisíc obránců, kteří jsou mnohdy bezejmenní, nicméně o to důležitější roli sehráli," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Hrdinové, kteří při obraně Prahy a vlasti neváhali položit vlastní život, mají svůj pomník u vstupu do parku Jezerka. Toto místo přitom nebylo vybráno náhodou.

"Tady během Pražského povstání, samozřejmě tady teď vidíme zástavbu vysokých činžovních domů, nicméně v období konce druhé světové války tady byly spíše menší domky, zahrady, pláně a odehrávaly se tady jedny z nejtvrdších bojů," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

V rámci Pražského povstání dokonce padlo více osob než u vylodění amerických vojáků v Normandii na pláži Omaha 6. června 1944, které v celé řadě filmů nebo videoher bývá vyobrazováno jako jedno z nejbrutálnějších a nejkrvavějších střetnutí v rámci druhé světové války.

"Do dneška, když se bavíme o nějakém krveprolití, které se odehrálo v rámci druhé světové války, tak se bavíme o vylodění spojeneckých vojsk v Normandii a u pláže Omaha, nicméně tady na tomto místě, respektive v Praze jako takové padlo výrazně více obránců," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Dnes už sice známe řadu jmen, které můžeme za jejich statečné činy obdivovat, stále se ale najde spousta těch, o kterých toho tolik nevíme, ale i na ně je třeba vzpomínat.

"Samozřejmě dnes známe mnohá známá jména Tří králů a dalších statečných vojáků a hrdinů, nicméně tu svobodu bychom nevybojovali bez těch bezejmenných hrdinů, bez těch běžných občanů, lidí, kteří neměli žádný vojenský background nebo vojenské zázemí a přesto šli odhodlaně bránit svou zemi a své město," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Takovéto činy a hrdiny má i po tolika letech od konce druhé světové války smysl si stále připomínat, zvlášť, když nedaleko od nás probíhá válečný konflikt na Ukrajině.

"Ruský agresor zaútočil a okupuje část ukrajinského území, takže v podstatě bychom měli být na pozoru a být si vědomi toho, že v nedávné minulosti jsme byli ve stejné roli," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Pražské povstání vypuklo v českém hlavním městě 5. května 1945. Česká národní rada tehdy vydala prohlášení o konci protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které posléze přešly do ozbrojeného odporu, během kterého padlo na tři tisíce osob. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu