• Načítám...
>

Dejvice ovládly chutě a vůně z celého světa

  • 12. června 2023,
  • 9:51,
  • PRAHA 6,
  • Monika Rusová

Stánky festivalu ambasád Food & Culture již tradičně obsadily Vítězné náměstí v Praze 6. Na místě bylo možné ochutnat originální pokrmy z mnoha zemí ze všech kontinentů, často ze surovin a koření, které jsou méně obvyklé nebo pro nás úplně neznámé. Akce plná jídla a pití, která se konala v sobotu 10. června, začala už v 8 hodin ráno a skončila v 8 hodin večer.

Reklama

Nacházíme se na Vítězném náměstí, hovorově na Kulaťáku, kde se koná ten největší mezinárodní street food festival. Na letošním šestém ročníku se svou kuchyní prezentuje 51 zemí.

"Ta myšlenka pochází od tehdejšího thajského velvyslance Naronga Sasitorna. My jsme řekli ano, to je skvělý nápad. Roste nám to pod rukama a dnes je tu více jak 50 ambasád. Samozřejmě těch stánků je více, protože některé ambasády si objednají až čtyři stánky. Je to taková gastronomická cesta kolem světa a nemusíte nikam jezdit a máte tady prakticky všechny kuchyně světa," řekl Jan Lacina (STAN) - radní MČ Praha 6.

Průměrná návštěvnost festivalu je 20 000 lidí a termín konání je proměnlivý. 

"Řídí se to překvapivě podle ramadánu, protože je tady hodně muslimských zemí a my se musíme přizpůsobit tomu, aby neměli ramadán, takže podle toho se volí ten termín na některou květnovou nebo červnovou sobotu," řekl Jan Lacina (STAN) - radní MČ Praha 6.

Unikátní pojetí festivalu spočívá především v tom, že představení jednotlivých zemí zajišťují jejich ambasády. Do vaření se nezřídka zapojují i sami velvyslanci a jejich rodiny, které v Praze trvale žijí a pro jiné stánky vaří světoznámí kuchaři.

"Hlavním důvodem bylo představit naši tradiční kulturu, jídlo a fotografie z naší země," řekl Abdullah Al Rasheed - velvyslanec Saudské Arábie.

Anketa

"My jsme už měli možnost ochutnat specialitu ze Sýrie a zatím nám to chutná, je to výborný a moc si to tu užíváme."

"Už jsme měli brazilská srdíčka, výborná záležitost. Úplně skvělá byla žebra z Jihoafrické republiky, ty jsme si moc užili. Dále jsme vyzkoušeli takovou tu klasiku asijskou."

"Zatím jsem ještě nic neochutnal, ale vzal jsem si tady kapverdské jídlo. Je to prý hovězí, tak uvidíme. Druhé je z Filipín, nějaká ryba a smažený banán."

Celodenní akci doprovázel i zábavný program, který obsahoval hudbu a tanec, jak jinak než z celého světa.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu