• Načítám...
>

V Zoo Praha vykukují z kapes malí klokánci

  • 24. února 2022,
  • 17:40,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Klokaní rodinka z pražské Zoologické zahrady se opět rozrůstá. Klokani rudokrcí, obrovští i rudí přivedli na svět své potomky. Některá mláďata teprve nesměle vykukují z vaku, jiná už ho pro změnu pomalu opouštějí. Než ale malý klokan opustí hřejivou maminčinu kapsu, trvá to několik měsíců, i poté se k ní nějakou dobu rád vrací pro mateřské mléko. Jak se klokanům v pražské Zoo daří, to vám ukážeme v naší reportáži!

Reklama

V Darwinově kráteru v pražské Zoologické zahradě je teď pořádně živo. Několik druhů klokanů tam přivedlo na svět své potomky. Nejnovějším přírůstkem se pyšní klokani rudokrcí. Určit přesné datum narození ale není možné a tak musí chovatelé čekat na chvíli, kdy klokan po několika měsících začne vystrkovat hlavu z vaku.

"My tady máme momentálně dvě mláďata, která vykukují z vaku, jedno mládě u klokanů obrovských, které vykouklo 25. prosince a druhé mládě u klokanů rudokrkých, které vykouklo před 14 dny," řekl David Vala - chovatel expozičního celku Darwinův kráter Zoo Praha.

Mládě klokana rudokrkého už pomalu ochutnává i lístky bambusu, trávu nebo seno. Jinak je ale plně závislé na mateřském mléku. Zajímavé je, že každý potomek potřebuje v závislosti na stádiu vývoje odlišné složení mateřského mléka.

"Klokaní samice dokáže odchovávat až tři generace najednou, ona má ve vaku 4 mléčně struky, přičemž do každého toho struku je schopná pouštět trochu jiné složení mléka. To mládě, které je v tom embryonálním stavu, je hodně malé, je napojené na ten mléčný struk, tak má výživnější mléko, než zvíře, které je už z toho vaku venku," řekl David Vala - chovatel expozičního celku Darwinův kráter Zoo Praha.

Klokana rudokrkého můžete poměrně běžně pozorovat v australské Tasmánii a nebo právě v Zoo Praha. 

"Co je teď nového o těchto klokanech je také to, že vzhledem k tomu, kde žijí v těch nejjižnějších částech Austrálie, tak se velice dobře dokáží vypořádávat i s nízkými teplotami, se sněhem, s přiměřeným mrazem, což rozhodně není pravidlo pro ostatní druhy klokanů," řekl Jaroslav Šimek - zoologický náměstek Zoo Praha.

Díky tomu ho můžete v pražské Zoo navštívit i v zimních měsících a ti pozornější z vás si třeba všimnou, zda klokaní mámě zrovna z kapsy nevykukuje nějaký ten malý klokánek, který později vyskočí na svět.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu