• Načítám...
>

Velký mlýn se otevřel veřejnosti i kulturnímu životu

  • 5. září 2023,
  • 13:45,
  • PRAHA 8,
  • Ondřej Švec

V pondělí 4. září se všichni přátelé a partneři Velkého mlýna sešli u příležitosti akce s názvem Odemykání Velkého mlýna, na které starosta Prahy 8 Ondřej Gros symbolicky předal klíče od mlýna předsedovi Spolku Velký mlýn Pavlovi Kocourkovi. Po náročné rekonstrukci se veřejnosti otevřely krásné prostory, které propojí soukromý prostor s veřejnoprávním. Půjde totiž o netradiční kombinaci knihovny a kavárny pod jednou střechou, přičemž žádné hranice, jak byste od sebe tyto světy oddělili, tu nejsou. V prostorách se budou příležitostně konat i kulturní akce, které mohou navíc být i venku.

Reklama

Velký nebo chcete-li Löwitův mlýn v Libni je barokní památka s dlouhou historií. Nyní se v něm začíná psát historie zcela nová. Po náročné rekonstrukci, která ale ani v nejmenším nevzala historickému objektu na kráse a jeho atmosféře, zde bude nyní městská knihovna a také kavárna.

"Je to poprvé v historii, kdy Löwittův mlýn slouží takto veřejnosti jako kulturní centrum a pobočka městské knihovny. To nám v Libni určitě chybělo. Symbolicky odemkneme Velký mlýn, který samozřejmě již funguje od začátku prázdnin, ale nechali jsme si ten slavnostní akt na 4. září," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

Příležitostně se zde budou konat kulturní akce, a to jak uvnitř mlýna, tak venku před ním, kde bude připravené pódium pro nejrůznější koncerty a vystoupení. Své zázemí ale v prostorách Velkého mlýna najde hlavně knihovna, která se od té tradiční bude v mnohém lišit, půjde totiž o propojení s kavárnou, kde se v pohodlných křesílkách budete cítit jako doma.

"Nejsme schopni pokrýt knihovnickými službami celou otvírací dobu a tak jsme se rozhodli, že tady bude ta knihovna fungovat i nad rámec běžné otevírací doby samoobslužně, takže tady nebude knihovník, ale přes to i v době, kdy tady nemůžeme mít knihovníka, si sem mohou lidé přijít půjčit knížku, mohou si posedět, mohou si ji číst tady, mohou si ji odnést domů," řekl Tomáš Řehák - ředitel Městské knihovny v Praze.

A právě knihy také hrály hlavní roli u slavnostního otevření mlýna. Řada významných hostů totiž u této příležitosti přinesla jako dárek svou oblíbenou knihu. 

"Chtěl jsem dát něco osobního, co sám považuji za součást svého života a něco co i přinese radost, ale také poučení. To je právě tato kniha, která popisuje zajímavý život Medy Mládkové, jedné z nejvíce zajímavých žen našich novodobých dějin. Je to osobní, protože jsem měl tu čest Medu Mládkovou znát a být jejím téměř blízkým přítelem," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Budova Velkého mlýna je majetkem hlavního města Prahy svěřená do správy městské části Praha 8, která uzavřela dlouhodobou smlouvu se Spolkem Velký mlýn. Adaptace prostor byla zahájena v roce 2022 a první fáze skončila letos v létě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu