• Načítám...
>

Dětské skupiny v Praze dostanou na provoz 30 milionů

  • 29. dubna 2024,
  • 18:00,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Dětské skupiny v Praze dostanou na rozvoj 20 milionů korun. Peníze mají podle pražského radní pro finance Zdeňka Kováříka pokrýt především provozní náklady.

Reklama

30 milionů korun investuje hlavní město do provozu stávajících i nově vzniklých dětských skupin. Finanční podporu schválili pražští radní na svém posledním dubnovém zasedání.

,,Dětské skupiny se samy postupně rozšiřují a nám se podařilo získat dalších 30 milionů na dětské skupiny, což bude znamenat, že kromě těch, které už existují, které samozřejmě na to financování již čekají, bude možné několik dalších, to neznamená desítky, ale několik dalších otevřít, protože bez těch finančních prostředků by to ti zřizovatelé těch dětských skupin nemuseli utáhnout," řekl radní hlavního města Prahy Zdeněk Kovářík (ODS).

Peníze tak půjdou především na provozní náklady dětských skupin.

,,Je to na běh stávajících dětských skupin primárně, ale část toho zbyde i pro ty nově vznikající, vlastně na to řešení jejich běhu. My neplatíme vybavování prostor nebo zřizování prostor, ale ty peníze jsou určeny pro to placení těch nákladů," upřesňoval Kovářík. 

Smyslem dětských skupin, dříve známých jako jesle, je zajistit hlídání dětí v průběhu celého roku. Jsou alternativou pro rodiče, kteří se chtějí vrátit z rodičovské dovolené do zaměstnání a jejichž dítě je ve věku od 6 měsíců do zahájení povinné školní docházky. Skupiny běžně zřizují organizace, soukromé firmy, ale i města a obce.

,,Dětské skupiny jsou vlastně zřizovány veřejnými subjekty, tak neziskovými subjekty, tak podnikatelskými subjekty, všichni to zřizují za nějakým účelem zajištění prostoru, ať už jsou to firmy, ať už jsou to neziskové organizace, které to dělají ve své doplňkové činnosti, tak to děláme i my jako veřejný sektor," doplnil Kovářík.

Mezi dětské skupiny, které se v Praze dočkají příspěvku, patří třeba Zvonek nebo Klíček. Obě jsou provozovány Magistrátem hlavního města Prahy. Přijímají děti od 2 let až do nástupu na základní školu. Kapacita v obou skupinách je 12 míst.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu