• Načítám...
>

Výstava Na Turné ukazuje české muzikanty na cestách

  • 7. května 2024,
  • 22:23,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

S šířením a provozováním hudby je spjato i cestování za hranice rodného kraje, ať už jde o vandrování potulných muzikantů nebo velkolepá turné současných superhvězd. Národní muzeum České muzeum hudby nyní návštěvníkům v rámci své aktuální výstavy Na turné ukazuje, jak čeští muzikanti za svým publikem cestovali od dob zrušení nevolnictví v roce 1781 až po moderní éru. Výstava se zaměřuje na to, jakými prostředky cestovali, jak se na cestu připravovali, kam nejčastěji mířili a jak si na svých cestách vedli. K vidění jsou i atypické hudební nástroje určené k cestování.

Reklama

Národní muzeum České muzeum hudby uspořádalo pro návštěvníky nevšední výstavu. Ukazuje totiž české hudebníky v docela jiném světle. Místo jejich životopisů a ukázek z jejich tvorby se je totiž snaží zachytit na cestách za svými posluchači. Nese příhodný název Na turné a zahrnuje cestování muzikantů prakticky od dob francouzské revoluce až po současnost. 

"Začínáme pomyslným vstupem do koncertního sálu a pak se dostane ten muzikant přes hotelovou halu, cestování, sledování mapy až do šatny a zároveň ho čeká to nejtěžší a to je vystoupení před obecenstvem," řekla Mariana Lebedová - kurátorka výstavy Na turné.

Kurátoři výstavy vytáhli z depozitářů muzea to, co obvykle nevystavují a to jsou například futrály a netypické hudební nástroje.

"Jako jsou právě nástroje na cesty, od pouličních nástrojů, jako je flašinet. Muzikanti hodně plánovali, připravit itineráře, podrobný soupis, čím se bude jezdit, jak se budou přepravovat nějaké větší věci nebo kde si některé nástroje pronajmout," řekla Mariana Lebedová - kurátorka výstavy Na turné.

Důležité bylo také samozřejmě objednat lístky a zajistit dopravu. K prohlédnutí je tak například lodní lístek Antonína Dvořáka na jeho plavbu do Ameriky, případně je také k vidění dostavníkový lístek. Dopravní prostředky byly přitom různé. Nejdříve muzikanti cestovali pěšky, pak na koni, potom vlakem, lodí a nakonec autem nebo letadlem.

"Kromě toho jsou například třeba také věci, které potřebujeme všichni, co cestujeme a to jsou různé doklady. Je tady k vidění pas Bedřicha Smetany, Emy Destinnové nebo otisky prstů Jaroslava Ježka při jeho imigrační kontrole, když utíkal před nacisty do Ameriky," řekla Mariana Lebedová - kurátorka výstavy Na turné.

Hudebníci mohli volně cestovat až po zrušení nevolnictví císařem Josefem II. 1. listopadu 1781, předtím museli cestovat pouze jako poddaní se svým pánem.

"Také tady vyprávíme jednu historku o muzikantech, kteří když utekli ze služby od vrchnosti, tak je hledali potom jejich špehové a měli za úkol jim buď vyrazit zuby, aby už nemohli hrát a nebo je přivést zpět k majiteli nebo pánovi, aby dále provozovali hudbu tam, kde mají," řekla Mariana Lebedová - kurátorka výstavy Na turné.

Když už ale muzikanti mohli konečně svobodně cestovat, dávali si postupně vyšší cestovatelské cíle, kam vyrazit Na turné. Když už jim byly Čechy malé, další metou se stala Evropa, konkrétně Vídeň. A nakonec další destinace v podstatě po celé zeměkouli.

"Pak se začalo cestovat i na východ, do Polska, Ruska, byli i potulní muzikanti, například harfeníci, kteří na zádech nosili háčkové harfy a ti se dostali vlakem až třeba do Chabarovsku nebo do Číny," řekla Mariana Lebedová - kurátorka výstavy Na turné.

Český muzikant se tak dostal třeba k egyptskému místokráli a houslista Josef Šrogl procestoval se svým hudebním nástrojem v podstatě celý svět. Dary, které si z cest přivezl, pak daroval Náprstkovu muzeu. Čeští hudebníci po sobě ve světě zanechali výraznou stopu a domů se vraceli obohaceni o cenné zkušenosti.

"Například kapelník Zavrtal, který odjel při mexické anabázi císaře Maxmiliána do Mexika, tak tam možná přivezl se svou kapelou i instrumentář, který dodnes mexičtí mariachi používají," řekla Mariana Lebedová - kurátorka výstavy Na turné.

Zároveň šlo také o propagátory a učitele hudby, kteří vzdělávali a obohacovali jiné národy po celém světě. Vy se toho ale také můžete na výstavě mnohé naučit a dozvědět. Expozice je navíc částečně interaktivní. Hudbu i dopravní prostředky si tak můžete poslechnout. Stejně tak si můžete poslechnout i vzpomínky muzikantů na jejich cestování, kde nechybí ani dramatické líčení skladatele Vojtěcha Jírovce, kterého přepadli piráti. Výstava Na turné toho nabízí opravdu hodně a když si ji svědomitě projdete od začátku až do konce, získáte dokonalou představu o tom, jakými úskalími si museli naši muzikanti na cestách projít. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu