• Načítám...
>

Nové vzdělávací centrum v Praze přibližuje dění v Evropské unii

  • 2. května 2024,
  • 9:14,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Získat přehled o aktuálním dění v členských zemích Evropské unie nebo nahlédnout do práce europoslance mohou návštěvníci multifunkčního centra s názvem Zažijte Evropu. Interaktivní středisko, které se nachází v srdci Prahy na Národní třídě, má tak nejen před blížícími se volbami osvětlit dění v Evropské unii.

Reklama

Získat přehled o aktuálním dění v členských zemích Evropské unie nebo nahlédnout do práce europoslance. To nabízí nové multifunkční centrum s názvem Zažijte Evropu, které se nachází v srdci Prahy na Národní třídě.

Nové centrum ukazuje, jak funguje Evropská unie a vysvětluje i vztahy mezi institucemi.

"Centrum je součástí jednak Evropského parlamentu, Evropské komise a je to jeden z lokálních prvků, jak přiblížit Evropský parlament, ale i samotné fungování Evropské unie a jak zapojit občany. Ta inspirace přišla z jednoho centra, které bylo v Bruselu, ale snažili jsme se lokálně vysvětlit a tímto způsobem předat, co Evropský parlament a co Evropská unie dělá a jakým způsobem funguje," řekl Stephen Clark, ředitel pro kanceláře Evropského parlamentu v EU.

V přízemí návštěvnického centra si tak návštěvníci mohou u několika multimediálních stanic například ověřit, co se v zemích Evropské unie právě děje. Virtuální brýle ve druhém patře pak zájemce přenesou do pracovny poslance, kde si budou připravovat projev.

"Mohou si to osahat, jak to funguje, je tam taková simulační hra, mohou si zkusit i zasedání Evropského parlamentu, jakým způsobem je potřeba se dohodnout, jsou tady informace o tom, kdo nás zastupuje v Evropě, je to takové interaktivní, aby člověk nadýchal to, co znamenají evropské instituce a evropská témata," řekla Monika Ladmanová, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR.

"Já si myslím, že je tady velká spousta informací podávaných formou, která je interaktivní, takže vás vtáhne do té hry a to si myslím, že je nejlepší cesta, jak nějakým způsobem příjemně tu informaci předat, protože ony jsou jinak trošku nudné, co si budeme povídat, ta Evropa je trošku daleko a vlastně nás to moc nezajímá, vůbec se nás to netýká. Tady si lidé mohou ověřit, že to tak není," řekl Martin Dvořák (STAN), ministr pro evropské záležitosti ČR.

V prvním patře budovy se pak nachází také kino, které promítá čtrnáctiminutový film o Evropském parlamentu a o životě v Evropě. Od konce dubna tu bude promítán také snímek u příležitosti voleb do Evropského parlamentu, které se konají od 6. do 9. června.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu