• Načítám...
>

Překážky ve výstavbě metra D

Generální ředitel Dopravního podniku města Prahy Martin Gillar na základě mandátu dozorčí rady k realizaci stavby metra D začne jednat o výkupu pozemků. Jednoduché to ale nejspíš nebude.

Reklama

Zdržení stavby, které by mohly způsobit problémy s výkupy pozemků, se odhaduje až na několik let. Nový generální ředitel Dopravního podniku Martin Gillar k takovým jednáním potřeboval silný mandát: „Ten mandát mi byl sdělen, mám usnesení dozorčí rady o doporučení k realizaci, což pro mě jako pro nového předsedu představenstva a generálního ředitele byl přesně ten mandát, který jsem potřeboval,“ říká Martin Gillar.

Dopravní podnik se totiž v poslední době setkával se značnou a často i přehnanou kritikou právě kvůli průtahům při výkupech pozemků. Martin Gillar uvádí argumenty kritiků na pravou míru: „Nejsou to desítky, nejsou to stovky, není to ta obava z nedostatečného majetkového vypořádání, je to sedm, chtěl bych říci kardinálních, pozemků.“

Jenomže vlastníci pozemků při plánování výstavby liniových staveb často kladou náročné požadavky.

„Budeme jednat s těmi dotčenými vlastníky,“ říká Martin Gillar a dodává: „ tak, aby došlo buď k absolutnímu, nebo relativnímu převodu vlastnictví a my jsme mohli v projektu dále pokračovat.

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) za sebe, jako za předsedu dozorčí rady Dopravního podniku hl. m. Prahy pak novinářům sdělil, že se nebojí v případě potřeby využít i možnost vyvlastnění: „Požádám jakožto předseda dozorčí rady představenstvo Dopravního podniku, aby připravilo právní postup pro vyvlastnění pozemků buď částečné, nebo úplné tak, abychom mohli zabezpečit tuto veřejně prospěšnou stavbu na území hlavního města Prahy,“ říká Petr Dolínek.

V loňském roce ale Městský soud v Praze zrušil usnesení, podle kterého je metro D veřejně prospěšnou stavbou. Praha vznesla kasační stížnost.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu