• Načítám...
>

Středočeský kraj se letos zaměří na kyberkriminalitu

Program prevence kriminality Středočeského kraje na letošní rok schválili krajští radní. Projekty v celkové hodnotě 1,67 mil. korun se zaměřují například na další rozvoj kybernetické a informační bezpečnosti, na oblast závislostního chování všeho druhu, ale i na resocializaci recidivistů. Tento projekt si klade za cíl zejména navázat na podporu v přípravě na propuštění z výkonu trestu odnětí svobody a propuštěné následně úspěšně začlenit zpátky do společnosti.

Reklama

Středočeský kraj má až do roku 2027 zpracovanou koncepci kriminality. Každý rok se ale zaměřuje na jinou oblast. Letos je to konkrétně kyberkriminalita. Na nejrůznější projekty celkově půjde částka přes 1,6 milionu korun.

„Trestné činy, které jsou právě na platformě internetových a sociálních sítí, vybírání bankovních kont prostřednictvím různých triků, tak to je opravdu věc, která je velmi sofistikovaná a dopadá skutečně na všechny. I na ty, kteří si myslí, že do jejich bankovního konta nemůže nikdo proniknout,“ varuje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

U mladých lidí je to pak například kyberšikana a různé vydírání. Středočeský kraj se na tuto oblast chce proto zaměřit a mimo jiné připravil i celou řadu podcastů.

„Už jsme s nimi začali v minulém roce, podcast se jmenuje KyberGuru, potom máme projekt v rámci Asociace krajů, který mají všechny kraje, jmenuje se Kraje pro bezpečný internet. My i tento rok budeme ve Středočeském kraji dělat konferenci, která se právě bude jmenovat Kraje pro bezpečný internet, dále i nějaké vzdělávací materiály pro střední školy a tak dále,“ doplňuje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Středočeský kraj se ale v rámci programu prevence kriminality zaměří i na další problematiku, například na boj se závislostmi všeho druhu.

„Na prvním místě už není závislost na drogách, ale závislost na alkoholu, na lécích, na digitálních technologiích, na hazardu a dalších druzích závislosti. Budeme k tomu dělat speciální analýzu a také budeme dělat analýzu adiktologických služeb ve Středočeském kraji. To jsou služby, které pomáhají lidem, kteří jsou závislí v jejich odvykání právě z různých druhů závislosti,“ vysvětluje Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje. 

Adiktologické služby jsou ale v současné době nedostatečné. Když se totiž závislý chce léčit, tak je často v jednotlivých segmentech na pořadníku a na léčbu musí čekat. Kraj se proto chce zaměřit na posílení těchto služeb. Poslední oblastí v rámci programu prevence kriminality je pak resocializace vězňů. 

„Aby lidé, kteří opustí věznici a opustí ji z různého druhu trestného činu kvůli různému trestu, tak aby měli umožněn návrat do života. To znamená, aby měli práci, aby se mohli živit, aby měli kde bydlet a aby se nestalo to, že se budou vracet k trestné činnosti a skončí zase ve vězení,“ popisuje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Na některé projekty žádá Středočeský kraj o dotaci, kterou v rámci prevence kriminality uděluje Ministerstvo vnitra České republiky. V Kraji jsou se žádostmi poměrně úspěšní. Některé projekty ale bude kraj financovat sám z vlastního rozpočtu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu