• Načítám...
>

Kraj otevřel dočasné výjezdové centrum záchranky

Hradištko ve Středočeském kraji má nové výjezdové centrum zdravotnické záchranné služby. Ta bude odtud pokrývat okolí během ročních oprav nedalekého mostu ve Štěchovicích. Ty totiž nedovolí sanitním vozům dojezd v zákonné lhůtě, objízdné trasy jsou příliš dlouhé.

Reklama

V Hradištku ve Středočeském kraji mají nové dočasné výjezdové stanoviště záchranky. Vůz bude pokrývat okolí, a to kvůli opravám nedalekého mostu ve Štěchovicích. Ty potrvají zhruba rok.

„Pokud bychom posílili posádku na současných výjezdových stanovištích, tak budeme téměř za hranicí té zákonné výjezdové doby. Takže nezbývalo nic jiného, než velmi bryskně postavit další stanoviště v tom místě, kde jsme schopní dojet do dvaceti minut s ohledem na to uzavření štěchovického mostu,“ říká ředitel Zdravotní záchranné služby Středočeského kraje Pavel Rusý.

Na novém stanovišti budou k dispozici jeden zdravotnický záchranář a jeden řidič záchranář. Budou fungovat v režimu dvacet čtyři hodin sedm dní v týdnu. Vhodnou budovu vybrala obec, která do rekonstrukce prostor investovala šest set tisíc korun.

„Je to bývalá administrativní budova tiskáren a my jsme pro ni dlouho hledali nějaké využití. Tady se opravdu potkaly potřeby a účel. Velikost těch prostor a dosažitelnost nahrála tomu, co zrovna v tu chvíli bylo potřeba a to bylo to výjezdové centrum záchranky,“ říká starostka Hradištka Radka Svobodová (BEZPP).

Záchranka vyjížděla do okolí z nedalekých Štěchovic. Objízdná trasa je teď ale zhruba dvacet pět kilometrů. Dojezd by tedy trval dlouho. Právě toho se báli místní, kteří se na zajištění záchranky během plánovaných oprav mostu často ptali zástupců obce. Podle krajského vedení jsou v regionu výjezdy poměrně časté.

„Je to vlastně vyvolaná investice, vyvolané stanoviště. My budeme průběžně vyhodnocovat počty výjezdů. Jen pro vaši informaci nebo pro informaci diváků, stanoviště se otevřelo pro provoz v neděli. Jestli si dobře vzpomínám, tak za neděli den a noc bylo více než deset výjezdů, takže to stanoviště má svůj smysl,“ říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje Pavel Pavlík (ODS).

Příprava výjezdového stanoviště proběhla v rekordním čase. Hotovo bylo během pěti týdnů. A to včetně veškerého nutného vybavení, které musí každé výjezdové centrum obsahovat. Jestli po dokončení oprav mostu záchranka v Hradištku zůstane, to ukáže až průběžné vyhodnocování situace.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu