• Načítám...
>

Školní stravování je na dobré úrovni, chybí ale peníze

  • 22. dubna 2024,
  • 18:53,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

Vedoucí školních jídelen se v Mateřské škole Horolezecká v městské části Praha 15 potkali s místostarostkou Patnáctky Jitkou Kolářovou (ANO), aby spolu probrali aktuální situaci v oblasti stravování i financování. Probíraly se například změny v takzvaném spotřebním koši, který stanovuje, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně anebo nedostatečné ohodnocení kuchařek spolu s jejich vysokým věkem.

Reklama

V Mateřské škole Horolezecká v městské části Praha 15 proběhlo setkání vedoucích školních jídelen s místostarostkou Patnáctky paní Jitkou Kolářovou (ANO). Dámy mezi sebou sdílely svou praxi, projednaly, co je těší nebo co je případně trápí. Dokonce si navzájem i vyměnily recepty a celkově si pomáhají.

"To je jen jedno z našich setkání, protože pravidelně děláme setkání třeba metodiku prevence, setkání vedoucích vychovatelek, děláme setkání výchovných poradců a vždy se snažíme dát dohromady z těch našich škol tu skupinu, která k sobě "patří", abychom je podpořili v jejich činnosti, aby si mohli mezi sebou říci své zkušenosti," řekla Jitka Kolářová (ANO) - místostarostka MČ Praha 15.

Na setkání se řešila celá řada témat, například takzvaný spotřební koš, který stanovuje, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně.

"Určitě uvítáme sloučení mléka a mléčných výrobků, navýšení ryb si moc nedovedu představit, protože ty děti to moc nechtějí a ryby jsou drahé, tak nevím, jestli nebudeme vyhazovat spoustu rybiček," řekla Eva Drahovzalová - vedoucí školní jídelny ZŠ Křimická.

O své postřehy se přišla podělit i krajská metodička školního stravování Magistrátu hlavního města Prahy Ilona Kumžáková Richterová, která ocenila především dobrou spolupráci s městskou částí Praha 15.

"Musím říci, že je pravda, že Praha 15 je v tomto naprosto vynikající, protože já chodím pravidelně, pravidelně mě zvou na všechny porady se svými vedoucími školních jídelen a ta spolupráce je velice dobrá a úzká," řekla Ilona Kumžáková Richterová - krajská metodička školního stravování.

Na druhou stranu pak zmínila problematické financování kuchařek ve školních jídelnách.

"Jednak nám kuchařky stárnou a jednak jsou hluboce podfinancované a celkově personálně poddimenzované, takže za mě školní jídelny a školní stravování je absolutně top, co v této republice máme a byla by škoda, kdyby se to zničilo právě proto, že chybí financování," řekla Ilona Kumžáková Richterová - krajská metodička školního stravování.

Pokud by se tato situace neřešila, v budoucnu s tím může být velký problém. Průměrný věk kuchařek ve školních jídelnách je v Praze 53 let. Práce je navíc velmi fyzicky náročná a při nedostatečném platovém ohodnocení o to mladí nebudou mít zájem a v Praze už teprve ne. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu