• Načítám...
>

Letňany představily obyvatelům budoucí rychloželeznici

  • 2. února 2024,
  • 7:59,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Vedení letňanské radnice občanům představilo vývoj vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan. Ta má pomoci zrychlit cestování z Prahy například do Brna, Ostravy, Jihlavy nebo třeba na Ústecko.

Reklama

Cestování z Prahy do Brna jen za hodinu, do Ostravy za hodinu a tři čtvrtě a do Jihlavy za 45 minut. Po letech jednání se rýsují konkrétní plány na železniční rychlotratě. Jedna taková by v budoucnu měla vést i přes pražské Letňany. Radnice proto záměr města představila svým občanům.

,,Je důležité říct, co je tedy ve hře, že jsou to evropské peníze do té vysokorychlostní tratě, že je tady možnost, že se posunem zase v té dopravě o krok dál, takže pokud je tady nějaká možnost, že nám tady buď Evropa nebo stát, magistrát postaví nějaký dopravní hub, tak je potřeba se tomu postavit čelem," řekl starosta Letňan, Zdeněk Kučera (ANO).

Na setkání s občany pak o plánované rychloželeznici promluvil i zástupce Správy železnic.

,,Ta vysokorychlostní trať má základní účel, a to je zrychlit cestování lidí mezi jednotlivými regiony, mezi Prahou, Ústeckem a samozřejmě mezi ostatními větvemi, mezi Prahou - Brnem - Ostravou a zahraničními destinacemi," vysvětlil náměstek ředitele Stavební správy vysokorychlostních tratí Správy železnic, Pavel Hruška.

Plánovaná rychlotrať, po které by vlaky měly svištět rychlostí až 320 km/h, by v Letňanech měla vést v místech nedaleko obchodního řetězce Decathlon. Na Osmnáctce ale železnici v podstatě nespatříte. Bude totiž částečně zapuštěná do země.

,,My se potřebujeme vyrovnat zaprvé s okolní zástavbou a zadruhé s reliéfem terénu, to znamená, že vysokorychlostní trať ve směru na sever bude z Prahy vyjíždět prvně takzvaným střížkovským tunelem, právě vedle dálnice následně vyústí na povrch, bude překračovat plánovaný okruh města Prahy a bude potom dál pokračovat na sever směrem k Ústí nad Labem," doplnil Hruška.

U tratě v Letňanech by pak mohlo vzniknout také nástupiště.

,,To je něco, co je momentálně podrobováno prověřování. Je potřeba zjistit, zda bude bude ten terminál dostatečně obsluhován, jakými vlaky má být obsluhován a jestli bude obsluhovat dostatečné množství lidí," řekl Pavel Hruška ze Správy železnic.

První vlaky by na novou vysokorychlostní železniční trať mohly vyrazit po roce 2030. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu