• Načítám...
>

Praha 13 se zapojila do projektu Recykluj mobil

  • 1. března 2024,
  • 18:48,
  • PRAHA 13,
  • Veronika Kuželková

Úřad městské části Praha 13 se zapojil do projektu Recykluj mobil a proto je celý březen v atriu radnice umístěn sběrný box, kam lze staré telefony odložit. Kampaň Recykluj mobil podporuje neziskový spolek Silou hlasu, z.s. věnováním 10 korun z každého odevzdaného mobilu. Cílem je sesbírat co nejvíce mobilních telefonů a vybrané prostředky věnovat na zajištění osobní asistence.

Reklama

Každý z nás má doma starý mobil, který nepožívá a nebo už zkrátka nefunguje. Proto projekt Recykluj mobil nabízí nejen ekologickou likvidaci starého telefonu, ale navíc pomáhá. 

"Když jsem se o tom projektu dočetl, tak se mi hned zalíbil, protože jsem si sám uvědomil, že doma celá naše rodina má spoustu starých mobilů a že víceméně je tam skladujeme úplně zbytečně, takže toto je věc, která určitě má smysl, zároveň jako Česká republika jsme na předních místech v recyklaci plastů, barevných kovů a podobně, tak proč nevyužít i toho, že je tady celá řada mobilních telefonů," řekl David Vodrážka (ODS), starosta MČ Praha 13.

"Projekt je určený pro širokou veřejnost, každý má doma v průměru 2 - 3 obilní telefony, staré, nepotřebné, které jim leží v šuplíkách, může se jich jednoduše zbavit, takže třeba například dnes sem na městskou část na Prahu 13 a pomůže tak přírodě i lidem, z každého mobilního telefonu totiž odchází 10 korun na dobročinnost a každý mobilní telefon znamená i určitou úsporu životního prostředí," řekl Jiří Šmejkal, manager projektu RE MOBIL.

Podle reprezentativního průzkumu je například jen v Praze každý rok odloženo do šuplíku okolo 150 tisíc mobilů.

"Například jeden mobilní telefon znamená 36 litrů vody uspořené nebo 2, 6 kilogramů CO2  ekvivalentu, takže jsou to věci, které pomáhají a lidé takto vrací to, co patří té přírodě, ty drahé kovy, které jsou v těch mobilních telefonech obsažené," řekl Jiří Šmejkal, manager projektu RE MOBIL. 

"Má to určitě smysl, radnice je tady od toho, aby propagovala tyto věci a všichni, kdo třeba teď koukají na tu reportáž, mají možnost vytřídit si doma šuplíky a přijít mobil vyhodit sem na radnici," řekl David Vodrážka (ODS), starosta MČ Praha 13.

Za každý odevzdaný mobilní telefon získá deset korun spolek Silou hlasu, který pomáhá lidem s omezenou schopností pohybu naučit se ovládat počítač pomocí hlasu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu