• Načítám...
>

Praha 15 připravila k 30. výročí venkovní výstavu

  • 25. dubna 2024,
  • 18:06,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

Praha 15 slaví 30 let od svého vzniku a při této příležitosti připravila pro veřejnost unikátní výstavu, která mapuje její dávnou i novodobou historii. Lidé si na několika panelech mohou prohlédnout obrázky z historie Horních Měcholup a Hostivaře. Dozví se z nich, co městská část dělá pro děti nebo pro seniory a stejně tak se dočtou o nejstarších spolcích v městské části. Venkovní výstava je pochopitelně zcela zdarma a občanům Prahy 15 i kolemjdoucím bude k dispozici až do 20. června.

Reklama

V parčíku před hasičárnou v Holoubkovské ulici v městské části Praha 15 probíhá unikátní výstava ke třicetiletému výročí vzniku Patnáctky. Lidé si na ní mohou prohlédnout obrázky z historie Horních Měcholup a Hostivaře. K vidění je ale i novodobá historie. Ostatně výstava nabízí široké spektrum témat a oblastí.

"Jsou tam dětská hřiště, jsou tam nějaké retenční nádrže, je tam třeba také keltské hradiště, které tady máme, je toho spousty. Proto bych ráda, kdyby se tady lidé zastavili. Tato výstava je od začátku dubna a bude tady v těchto prostorách do 20. června," řekla Petra Šikýřová (Nezávislí) - místostarostka MČ Praha 15.

Jeden z panelů patří například i dětem, pro které městská část pravidelně připravuje celou řadu zajímavých akcí, mezi které patří i výsadba Stromů života.

"Kdy se o ten strom mohou starat, vidí, jak roste společně s jejich dětmi. Zároveň tady zase máme ukázku našich mateřských školek, jednak Mateřskou školku v Kozinově, kterou jsme realizovali v roce 2023, ale potom jsou tady školky v Gercenově, která je ve výstavbě a plánovaná v ulici Doupovská," řekla Petra Šikýřová (Nezávislí) - místostarostka MČ Praha 15.

Další z panelů pro změnu patří těm, kteří prožívají podzim života. I seniorům se totiž městská část dlouhodobě věnuje a vymýšlí pro ně bohatý program.

"Tady zrovna vidíme fotky z letních slavností, které pořádáme spolu s CSOP v červnu a potom v rámci dnů Prahy 15 na podzim v září. Zde je ještě z partnerského města Žilina seniorský klub Ruty-šuty," řekla Petra Šikýřová (Nezávislí) - místostarostka MČ Praha 15.

Na panelech je také zmíněna nejstarší kulturní památka na území městské části a to je kostel Stětí svatého Jana Křtitele v Hostivaři. Chybět ale rozhodně nemůže ani zmínka o dvou nejstarších spolcích na Patnáctce, což je spolek Dobrovolných hasičů z Horních Měcholup a Sokol Hostivař. Zapomenout ale nemůžeme ani na Toulcův dvůr. Je toho zkrátka hodně a vy to všechno můžete vidět zcela zdarma a za každého počasí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu