• Načítám...
>

V Radotíně otevřeli dvě nové lávky, přes řeku a silnici

  • 1. září 2023,
  • 14:51,
  • PRAHA 16,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 16 - Radotín se může pochlubit dvojicí zbrusu nových lávek. Jedna spojuje centrální část Radotína a modernizovaného nádraží s podchodem pod železniční tratí a pomůže k větší bezpečnosti při cestě dětí do škol. Druhá lávka pro změnu vede přímo přes řeku Berounku a zároveň spojuje radotínské, zbraslavské a lipenecké katastrální území. Jejími autory jsou projektant Vladimír Janata a přední český architekt Josef Pleskot. Lávka je zajímavá hlavně svým zavěšením na jednom pylonu, kdy lávka připomíná plachetnici se stožárem. U slavnostního otevření byl i štáb TV PRAHA.

Reklama

Za přítomnosti mnoha významných hostů včetně ministra dopravy Martina Kupky (ODS), senátora Pavla Fischera (NEZ) nebo náměstka primátora hlavního města pro dopravu Zdeňka Hřiba v Radotíně slavnostně otevřeli dvě zbrusu nové lávky - jednu přes řeku Berounku a druhou přímo nad frekventovanou silnicí.

"První je významná z hlediska toho, že zbezpečňuje pochozí vazby v rámci naší městské části, mostní konstrukce spojuje centrální část naší městské části nebo Radotína především se školními areály," řekl Karel Hanzlík (ODS) - starosta MČ Praha 16 - Radotín.

Děti, aniž by musely přecházet rušnou komunikaci, která je tranzitního charakteru, budou nově přecházet ke školním areálům nadúrovňovým způsobem. Lávka zároveň vznikla jako náhrada za uzavřený železniční přejezd a je přeložkou cyklostezky A11. Investorem stavby bylo hlavní města Praha a Správa železnic.

"Já jsem velice rád, že jsme se dohodli s vedením města, že napůl investičně. Celková částka 34 milionů, vlastně každý zafinancujeme tuto náhradu. Myslím, že takto má fungovat fungování mezi námi a samosprávami," řekl Jiří Svoboda - generální ředitel Správy železnic.

Ve druhém případě se pak jednalo o slavnostní zahájení provozu lávky přes řeku Berounku. Díky finančním prostředkům od hlavního města Prahy nahradila původní lávku, která byla po povodních staticky ve velmi špatném stavu. Jejími autory jsou projektant Vladimír Janata a přední český architekt Josef Pleskot.

"Já se musím vrátit možná 30 let dozadu nebo 25 let, kdy jsme v 90. letech navrhovali konstrukci té první lávky a tehdy vznikla ta myšlenka toho zavěšení té lávky na ten jeden stožár, aby to připomínalo takovou přikotvenou plachetnici k té Berounce," řekl Josef Pleskot - architekt a autor lávky.

Současná lávka je tak vlastně replikou lávky původní, ale v docela jiné ocelové podobě, tak aby ji neohrozila stoletá ani tisíciletá voda.

"Propojuje konkrétně Radotín se Zbraslaví a Lipenci na druhé straně a umožňuje jim přístup také k tomu vlakovému nádraží, takže je to projekt celoměstského významu a já pevně doufám, že bude dobře sloužit všem obyvatelům i návštěvníkům Radotína," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Jak tady paní starostky nebo mé kolegyně říkaly, tak lávka přes Berounku je velice důležitou spojnicí pro jejich občany, kteří sem buď chodí z hlediska úředních záležitostí, protože my jsme ta obec s rozšířenou působností, případně sem přicházejí děti do našich školních zařízení, do sportovních klubů a tak dále," řekl Karel Hanzlík (ODS) - starosta MČ Praha 16 - Radotín.

Věřme, že obě lávky mají před sebou ještě spoustu let života a chodcům, cyklistům nebo maminkám a tatínkům s dětskými kočárky budou bezpečně sloužit jako přechod přes frekventovanou komunikaci nebo řeku Berounku, kdy to navíc budou mít i s výhledem do malebné krajiny. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu