• Načítám...
>

V Sadech Svatopluka Čecha se vynořil Poeziomat

  • 23. dubna 2024,
  • 10:47,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – Poeziomat, který seznamuje posluchače s tvorbou autorů, kteří žili a tvořili na Vinohradech. V repertoáru tak nechybí básničky, písničky a úryvky textů z děl Svatopluka Čecha, Karla Čapka, Jiřího Šlitra, Foglarovo vyprávění nebo ukázky z historického vysílání Českého rozhlasu.

Reklama

Kovová roura, která tak trochu připomíná periskop ponorky, tak vypadá Poeziomat. V Praze 2 se teď vynořil v Sadech Svatopluka Čecha na Vinohradech. Ve svém repertoáru ale zdaleka nemá jen poezii. Po zatočení klikou a stisknutí tlačítka se z konce roury ozývá hudba, ale i dávná historie této městské čtvrti.

,,Tady zrovna na nás teď mluví Jaroslav Hašek, který tady žil, Lukáš Berný tam píše o slavných vinohradských hospodách, nedaleko tady je Rozhlas, takže tady máme nejslavnější vysílání Československého rozhlasu o 68., takže je to takové tajné rádio z času Julese Verna," popisoval repertoár nového Poeziomatu jeho autor, Ondřej Kobza.

Světová rarita spatřila světlo světa v roce 2015 na náměstí Míru v Praze 2, kde dodnes připomíná díla třeba Vladimíra Holana, Zbyňka Hejdy nebo Jaroslava Seiferta. O sedm let později pak vznikl další, opět na Dvojce v Parku Folimanka, tentokrát ale určený dětem. Nejnovější kovový vypravěč v Sadech Svatopluka Čecha je tak už třetím v pořadí.

,,My si myslíme, že nějaká forma takové nevázané kultury do těch lidí se má nějakým způsobem dostat a tohle je ryze na každém, jestli si tady tou klikou někdo zatočí a poslechne nebo ne, nikomu nic nevnucujeme a přitom dáváme možnost se trošičku s tou historií a tou Prahou 2 i seznámit," vysvětlil starosta městské části Praha 2, Jan Korseska (ODS).

Poeziomatu pak propůjčili svůj hlas třeba rozhlasový moderátor Lukáš Berný nebo herečka a moderátorka s éterickým hlasem Naďa Konvalinková.

,,Jsem moc šťastná, že jsem byla do této situace vtažena, že jsem to mohla poznat na vlastní oči, vidět jak to funguje, poslechnout si a mám z toho velkou radost, je to velmi dobrý nápad, že zase v tomto čase se tady děti nebo dospělí zastaví a bude to pozitivní," řekla herečka a moderátorka, Naďa Konvalinková.

Nápad na Poeziomat se navíc ujal na mnoha místech v Česku a inspiroval dokonce i zahraničí. Poeziomat se tak od roku 2015 vynořil také třeba v New Yorku, Paříži, Bruselu nebo Benátkách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu