• Načítám...
>

Z Koněvovy ulice na Žižkově bude od října Hartigova

  • 20. června 2023,
  • 23:59,
  • PRAHA 3,
  • Kristýna Svobodová

Koněvovu ulici na Žižkově v Praze 3 čeká přejmenování. Od října ponese jméno prvního žižkovského starosty a bude se tedy jmenovat Hartigova. V pondělí to odhlasovali radní hlavního města. Obyvatele třetí městské části tak čeká výměna dokladů. Návrh na přejmenování schválili zastupitelé Prahy 3 už loni.

Reklama

Koněvovu ulici v Praze 3 čeká přejmenování. Od října ponese jméno prvního žižkovského starosty a nově se tak bude jmenovat Hartigova. Změnu názvu v červnu odhlasovali radní hlavního města.

"Je to na žádost Prahy 3, která byla přijata nejen radou, ale i zastupitelstvem napříč stranami, koalice, opozice," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

"Ta iniciativa vzešla od Klubu přátel Žižkova a na základě podnětu Klubu přátel Žižkova to projednalo zastupitelstvo," řekl Michal Vronský (TOP 09) - starosta MČ Praha 3.

Koněvova ulice leží na Žižkově a je dlouhá asi 3,4 kilometru. O změnu názvu usilovala řada místních obyvatel už v minulosti. Jejich snahy pak v loňském roce posílila invaze Ruska na Ukrajinu.

"Koněv je jméno, které patří ruskému nebo sovětskému maršálovi, který velmi tvrdým způsobem potlačil povstání v Maďarsku se spoustou mrtvých, také byl šéfem okupačních armád v Česku," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

"Následně po té první porevoluční přejmenovávací vlně se objevily skutečnosti, které mluví v neprospěch maršála Koněva," řekl Michal Vronský (TOP 09) - starosta MČ Praha 3.

"Čili pojmenovat po něm ulici skutečně z našeho pohledu žádný smysl nemá," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

anketa

"Já s tím naprosto souhlasím. Vím, že to bude stát strašných peněz, ale kdyby se o tom stále uvažovalo takto, tak se dodnes Vinohradská jmenuje Stalinova."

"Je to blbost. Koněv za tu válku nemůže."

"Mně je to jedno."

V každém případě, přejmenování ulice bude pro místní obyvatele znamenat nutnost výměny dokladů. Ta se dotkne zhruba pěti tisíc lidí. Výměna ale bude bezplatná a lidé na ni budou mít půl roku.

"Ta změna začíná platit 1. října a následně budou mít obyvatelé Koněvovy ulice 6 měsíců na vyřízení všech těch změn. Jde tedy zejména o výměnu občanského průkazu a výměnu velkého a malého technického průkazu," řekl Michal Vronský (TOP 09) - starosta MČ Praha 3.

Praha 3 pak připravila webové stránky: praha3.cz/hartigova, na kterých se obyvatelé dozví především potřebné detaily k výměně dokladů.

"Na tom webu jsou 4 základní životní situace, to znamená obyvatel Koněvovy ulice, co musí udělat, co nemusí udělat, podnikatel, majitel provozovny na Koněvově, dále je tam situace majitel vozidla a potom cizinec," řekl Michal Vronský (TOP 09) - starosta MČ Praha 3.

Webové stránky pak kromě češtiny fungují ve čtyřech dalších jazykových mutacích - tedy ve vietnamštině, ukrajinštině, ruštině a angličtině.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu