• Načítám...
>

Meteostanice seznamuje děti s předpovědí počasí

  • 15. března 2024,
  • 7:34,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Kdo si hraje, nezlobí. A na Základní škole Školní v městské části Praha 4 to platí dvojnásob. A tohle hraní je navíc užitečné s možností rozšiřování obzorů a badatelských schopností. Na střeše budovy je totiž nová meteostanice, která pomáhá vyhodnocovat jak data o počasí, tak o ovzduší. Díky mobilní aplikaci mohou navíc děti snadno zjistit, jaké bude zrovna počasí, případně jaká je aktuálně kvalita venkovního vzduchu. Žáci se získanými daty pracují v rámci výuky a učí se je vyhodnocovat. Přístroj je sice poměrně drahý, ale není vyloučeno, že se objeví i na dalších školách ve Čtyřce.

Reklama

Na Základní škole Školní v městské části Praha 4 mají zbrusu novou meteostanici. Najdete ji na střeše budovy a kromě toho, že pomáhá s předpovědí počasí, tak také měří imise. Celý projekt vznikl díky podpoře městské části.

"Měříme zde základní meteorologické veličiny a kombinujeme je s měřením imisí, to znamená kvality ovzduší. Měříme zde přízemní ozon, oxidy dusíku, prašnost v asi třech velikostních frakcích," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4. 

Se získanými daty pak pracují učitelé a žáci v rámci výuky fyziky, matematiky a informační technologie a mohou se tak blíže seznámit, jak obor předpovědi počasí funguje. 

"Jsme rádi, že jsme dostali meteostanici, něco takového jsme chtěli do objímky a líbí se nám velice, že to má hodně mezioborových přesahů, děti se mohou učit na datech, která nejsou vymyšlená nebo nějaká abstraktní, ale na datech, která chodí ráno do školy a odpoledne ze školy," řekl Marek Franc - učitel informatiky ZŠ Školní.

Projekt je poměrně finančně náročný, ale pokud by se ukázalo, že má smysl a že je o něj zájem, není vyloučeno, že se meteostanice objeví v některé další škole v městské části Praha 4.

"Cena toho projektu je 195 tisíc bez daně za jeden rok a jsou to dvě stanice, přičemž většinou tyto částky tvoří ta čidla, která monitorují ty imisní podmínky," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

Děti mohou dokonce využívat i mobilní aplikaci, která je informuje o tom, jaké má být ráno počasí, případně v jakém stavu je ovzduší.

"Určitě se mohou podívat na školní internetové stránky, kde už v tuto chvíli máme grafy s měřenými údaji aktuální hodnoty a funguje také aplikace v mobilních telefonech, kde mohou vidět tytéž údaje, takže mají hodně možností, jak data z meteostanice vidět i z domova," řekl Marek Franc - učitel informatiky ZŠ Školní.

"Na Základní škole Filosofská a na Základní škole Školní, což jsou stanice, které jsou vzdálené od sebe necelé dva kilometry, ale zároveň je mezi nimi výškový rozdíl 70 metrů, sám jsem zvědavý, jestli se najde nějaký vztah mezi inverzemi, které se drží při Vltavě a jestli ta stanice na Základní škole Školní bude mít rozptylově během rou třeba horší prostorové podmínky nebo ne," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

O přístroje od společnosti AGdata je mezi učiteli i dětmi velký zájem. S novou technologií se seznamují už děti na prvním stupni, a to v rámci prvouky. Na druhém stupni se zase hodí třeba i do chemie, přírodopisu nebo zeměpisu. Na škole věří, že stanici budou provozovat řadu let, protože v klimatologii mají smysl zejména dlouhodobě získávaná data, která ukážou, jak se vyvíjí klima v Praze 4. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu