• Načítám...
>

Ústav pro péči o matku a dítě má první babybox

  • 17. března 2024,
  • 10:46,
  • PRAHA 4,
  • Lucie Sinková

Praha 4 má svůj první babybox. V České republice jich je celkem osmdesát osm a za necelých devatenáct let své existence zachránily celkem 262 dětí, v Praze 47. Začátky ale nebyly snadné. I Ministerstvo zdravotnictví mělo nejdříve výhrady. Argumentovalo například tím, že u nalezených dětí není známá anamnéza.

Reklama

Ústav pro péči o matku a dítě v Praze 4 Podolí má svůj první babybox. Je tak 88. v republice. Pokřtilo ho jak vedení městské části Praha 4, tak i zřizovatelé, vedení porodnice a samotný zakladatel babyboxů.

"Prahu 4 a babybox číslo 88 jsem si nechal na konec a vzniklo to z toho, že při obědě s panem docentem jsme si řekli slovo dalo slovo a byl tady babybox," řekl Ludvík Hess - zakladatel babyboxů.

"Věřte mi, že kdybychom zachránili jeden jediný život za dlouhou dobu, tak ten přínos je neskutečný a takové ty proti námitky, že to je indukování, odkládání dětí, tak i to osobně si myslím, že to má význam, protože ty děti se dostanou do rodin, kde je budou mít rádi a vytvoří jim adekvátní a odpovídající podmínky," řekl Jaroslav Feyereisl - ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě.

Ludvík Hess prozradil, jak takový babybox v praxi funguje. Jakmile do speciálně upravené schránky někdo vloží miminko, ozve se všem zainteresovaným osobám alarm.

"Do všech mobilů zainteresovaných osob a do všech počítačů přijde hlášení, dostanou i fotografii interiéru toho babyboxu, zdravotníci ho vyzvednou, oznámí nález děťátka OSPODu a ten mu zajistí právní ochranu," řekl Ludvík Hess - zakladatel babyboxů.

Městská část Praha 4 babybox v podolské porodnici podpořila a poskytla také finanční dar.

"Dali jsme 70 tisíc jako finanční dar na podporu přístrojového vybavení pro babybox, protože babybox je jedna věc, ale samozřejmě potom, když se tam miminko dostane, tak je potřeba zajistit monitoring životních funkcí, tak právě na tento přístroj městská část přispěla a mě velmi těší, že jde o první babybox na naší městské části," řekl Radek Lacko (ANO) - radní MČ Praha 4.

Za necelých devatenáct let své existence babyboxy zachránily více než 260 dětí. V Praze dosud 47.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu