• Načítám...
>

V bývalém Libeňském světě otevřeli reuse centrum

  • 18. dubna 2024,
  • 15:13,
  • PRAHA 8,
  • Ladislav Jakub

.

Reklama

V prostorách bývalého Libeňského světa v Praze 8 už funguje takzvané reuse centrum. Jde o místo, kde starým věcem dávají nový smysl. Po malé úpravě pak najdou nové majitele, jde třeba o kusy starého nábytku nebo jiných věcí do domácnosti. Jde o víceúčelový prostor. O libeňské reuse centrum byl velký zájem ještě před oficiálním otevřením. 

"Je to takový náš pilotní projekt, protože v Praze asi není žádný takový prostor, který by spojoval tolik činností dohromady, jak reuse centrum, tak třeba i knihobudky, čtecí koutky a dílničky pro děti. A když jsme otevírali ráno v 10 hodin, tak už tu byly maminky, přinesly i na swap nějaké věci a nějaké předměty si zase odnesly," prozradila radní městské části Praha 8 Jana Solomonová.

"My jako hlavní město jsme tady přispěli provozními náklady, takže se snažíme alespoň tak. Myslím si, že Praha 8 se k tomu postavila velice šikovně a že projekt tu jde velice pěkně," řekla Jana Komrsková (Pirátská strana), náměstkyně primátora hlavního města Prahy.

Libeňské reuse centrum ale slouží také k výstavám a společenským nebo veřejným akcím. Zkrátka je to místo setkávání pro všechny. 

"Tak na galerii by měl být výstavní prostor, kde by městská část měla prezentovat svoje rozvojové projekty, výsledky participací s občany. Následovat bude výsledek participace a urbanistické studie Primátorská a poté ještě výstava, respektive prezentace nové základní školy, která vznikne na Rohanu," vysvětlil místostarosta osmičky Radomír Nepil. 

"Jedna z těch doprovodných akcí je prezentace a představení revitalizací ústavního bohnického hřbitova. Ten se snad po 50 letech dočká rekonstrukce kaple, která je dnes už v dezolátním stavu," doplnil místostarosta osmé městské části Jiří Vítek. 

A v kulturním čtenářském koutku Arnošta Lustiga najdete nábytek a další vybavení z domácnosti tohoto slavného spisovatele, který věnovala jeho rodina. 

"Chtěli jsme to genius loci naší rodiny nechat někde pohromadě, aby nám připomínalo jak maminku, tak jejího bratra Arnošta Lustiga. A když se naskytla tato krásná nabídka, abychom zřídili koutek, čítárnu, knihobudku Arnošta Lustiga tady v bývalém Libeňském světě, tak jsme to s povděkem přijali," řekla neteř spisovatele Hana Salajková. 

Nové reuse centrum dostalo název Libre a najdete ho na Pivovarnické ulici 3. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu