• Načítám...
>

Studenti středních škol si vyzkoušeli výrobu skla

  • 22. dubna 2024,
  • 14:34,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Studenti vybraných středních škol v rámci celé Prahy si mohli v rámci uměleckého centra Pragl vyzkoušet, jaké to je pracovat se sklem a vyrobit si nějaký svůj vlastní sklářský výrobek. S jedinečným nápadem přišla společnost Pražská plynárenská, která se tímto snaží motivovat děti k tomu, aby místo sezení u počítačů a mobilů zkusily něco kreativního a něco se dozvěděly a naučily. Studenti si svá díla nejprve navrhli a posléze pod dohledem sklářského mistra vyrobili. Jejich produkty posléze hodnotili odborníci.

Reklama

Sklářské řemeslo má v Česku bohatou tradici a sklářské výrobky se jeden čas ve velkém vyvážely do celého světa. Tradiční ruční výroba skla je dokonce zapsaná na seznamu UNESCO. Práci mistra skláře a výrobní postup chtěla současné generaci přiblížit společnost Pražská plynárenská, která studentům středních škol umožnila si vše vyzkoušet v rámci sklářské soutěže v uměleckém centru Pragl.

"Naše motto je dostat děti od mobilů, počítačů a dostat je k nějakým aktivitám. Toto je jedna z těch aktivit, kdy tady děti tvoří, dělají umělecká díla, potom máme aktivity i sportovní a další," řekl Ludvík Baleka - předseda představenstva Pražské plynárenské.

Každá z vybraných škol nominovala své zástupce, kteří se posléze pokusili vyrobit nějaké sklářské dílo. Jejich výrobky pak posuzovali odborníci. Kromě výroby se ale také dozvěděli, jak se sklo zpracovává a na vlastní oči mohli sledovat práci sklářského mistra.

"Netvoří se tady jen díla, ale vždy v úvodu se dozví něco o výrobě, zpracování skla, o sklářských technikách, probereme naše možnosti, co by si mohli udělat, jakou technikou, jaké by mohli použít barvy, jaké nástroje," řekla Zuzana Svobodová - umělecká ředitelka uměleckého centra Pragl.

Vedle toho, že sklářská pec v uměleckém centru Pragl je vytápěna plynem od Pražské plynárenské, která objektu dodává i elektřinu, tak se společnost také věnuje několika programům pro děti.

"Pořádáme pro děti různých věkových kategorií různé edukační programy, kde se učí také malovat s umělci, dělat koláže a další věci," řekl Ludvík Baleka - předseda představenstva Pražské plynárenské.

Pragl je zejména zážitkové centrum a kromě studentů škol, pro které bylo zpracování skla mimořádným zážitkem, si tento postup můžete vyzkoušet klidně i vy. 

"Naše pec není velká, ale stačí to úplně k tomu, aby i ti, kteří se sklem nikdy nepřišli do styku a neviděli, jak se sklo zpracovává, tak tady u nás mají možnost se podívat na to, jak se se sklem pracuje, jaké se používají nástroje a sami si za pomoci skláře vyrobit nějaký kousek," řekla Zuzana Svobodová - umělecká ředitelka uměleckého centra Pragl.

České sklářství je jedním z několika oborů, na které může být každý Čech právem hrdý. V posledních staletích si získalo české sklo světový věhlas. I když dnes řada větších skláren používá automatizovanou výrobu, stále se setkáte s ručně zpracovanými kusy. V tom jsou Češi mistři už od 13. století a řemeslo má svůj význam i dnes v 21. století. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu