• Načítám...
>

V muzeu čokolády v Praze zažijete nejsladší hodinu dějepisu

  • 25. dubna 2024,
  • 10:10,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V muzeu čokolády v Praze se ponoříte do vzrušujícího světa čokolády a za pomoci všech smyslů se vydáte na cestu časem. Seznámíte se s neuvěřitelnou historií čokolády.

Reklama

Až budete někdy procházet Celetnou ulicí v Praze na Starém Městě, zastavte se v muzeu čokolády. Její výrobu tam sice neuvidíte, rozhodně ale zažijete nejsladší hodinu dějepisu.

"Naše muzeum Choco-Story se zabývá, jak už název napovídá, především historií, která je věnovaná právě čokoládě, ale zejména kakau. Historie, která trvá přes 3000 let a sahá až do starověku na území dnešní Střední Ameriky, kdy kakaovník z tohoto místa pochází, aby se následně rozšířil až do zbytku světa," řekl Marek Šustáček, vedoucí muzea čokolády Choco-Story.

První civilizace, které tak s kakaem přišly do styku, byli třeba Mayové nebo Aztékové. K čokoládě, tak jak ji známe dnes, to ale mělo ještě hodně daleko. Starověké kultury si totiž kakao často spojovaly s božstvem.

"Obětovaly kakao pro své bohy, kakaem dokonce platily, měly v něm uloženo své bohatství, fungoval i směnný obchod a toto trvalo do doby, než Ameriku objevili Evropané, Kryštof Kolumbus, Hernán Cortés, který kakaovník, když v něm viděl to bohatství, rozšířil do dalších destinací," řekl Marek Šustáček, vedoucí muzea čokolády Choco-Story.

V Evropě se pak vzácné kakao stalo módní záležitostí na bohatých šlechtických dvorech. Ovlivňovalo módu, nábytek, ale třeba i porcelán.

"Konzumace kakaa byla na evropských šlechtických dvorech velkou módní záležitostí a spolu s tím byla spojena i kultura té konzumace, upravené sady nádobí pro pití kakaa a jeden z oblíbených exponátů tady u nás je hrníček s ochranou kníratých pánů, respektive s ochranou jejich knírů, aby si svou ozdobu nevymáchali v horké čokoládě," řekl Marek Šustáček, vedoucí muzea čokolády Choco-Story.

Čokoláda jako horký nápoj se šířila po celé Evropě až do průmyslové revoluce, která přinesla inovace v jejím zpracování. Díky strojům tak začala poprvé expandovat i jako tabulka sladké pevné hmoty. V této podobě ji pak pomohli rozšířit američtí vojáci na konci druhé světové války.

"Díky potravinové pomoci od americké armády se spousta lidí poprvé vůbec setkala s čokoládou, protože byla obsahem těch potravinových balíčků, které třeba armáda shazovala a díky tomu se mohla spousta lidí poprvé setkat s takovou pochoutkou, jako je čokoládová tabulka," řekl Marek Šustáček, vedoucí muzea čokolády Choco-Story.

Výroba čokolády je navíc poměrně náročná, z 20 takových kakaových plodů vyrobíte jen jedno kilo čokolády.

"Kakaové boby nadrtíme, vylisujeme z nich kakaové máslo a nadrcené kakaové boby společně s kakaovým máslem smícháme, dle receptury přidáme například cukr nebo sušené mléko," řekl Marek Šustáček, vedoucí muzea čokolády Choco-Story.

V muzeu to ale není jen o historii. Zabavit se tady můžete třeba interaktivními úkoly nebo se zastavit v čokoládové dílně a sledovat, jak se vyrábí pravé belgické pralinky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu