• Načítám...
>

Odkaz Dany Němcové připomíná v Praze 1 pamětní deska a strom

  • 11. dubna 2024,
  • 20:06,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a spolek Lastavica připomněli první výročí odchodu Dany Němcové. Na Senovážném náměstí v Praze, kde se nachází sídlo nadace, byla 11. dubna odhalena pamětní deska u stromu, který ponese jméno Dany Němcové.

Reklama

Kritička a disidentka komunistického režimu, jedna z prvních signatářek Charty 77 a spoluzakladatelka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Odkaz Dany Němcové teď bude připomínat pamětní deska a strom na Senovážném náměstí v Praze 1. Akci k prvnímu výročí jejího odchodu zorganizoval Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové a spolek Lastavica.

,,Paní Dana Němcová byla vzácná žena, ona se zasloužila o demokracii v České republice, ale také stála u zrodu nebo pracovala v řadě neziskových organizací, věnovala se tématům, která třeba nebyla tak populární, například pomoc válečným uprchlíkům a nebo spolupracovala s Výborem dobré vůle Nadace Olgy Havlové na sociálních projektech," řekla Monika Granja - ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Na Senovážném náměstí se tak jedná už o 3. strom, který byl pojmenován na počest jedné z významných osobností Výboru dobré vůle. Náměstí v centru Prahy tak krášlí i strom zakladatelky nadace Olgy Havlové a strom její dlouholeté ředitelky doktorky Mileny Černé. Na dubnové akci pak k účastníkům promluvili třeba římskokatolický kněz a pedagog Ladislav Heryán nebo starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská.

,,Já jsem moc ráda, že v centru Prahy 1 se vlastně takhle tvoří takový ostrov významných žen, které ohromně pozitivním způsobem zasáhly do života moderní společnosti," doplnila Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka MČ Prahy1.

Akce se pak vedle řady osobností zúčastnily také děti Dany Němcové. Z nich promluvil například David Němec.

,,Je to prima, že jsme se tady takhle sešli všichni kamarádi a známí a spolupracovníci. To je vždycky dobré. Ona nikdy netrvala na tom, že by se měla připomínat, že by měla být nějakým symbolem, ale já jsem jí vždy říkal, že to je dobré, když lidé mají nějaký vzor než jen nějaké pitomce," popsal syn Dany Němcové, David Němec.

Na vzpomínkové setkání pak navázalo promítání dokumentu Věčný úsměv Dany Němcové, které se uskutečnilo v klubu Lastavica.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu