• Načítám...
>

Senioři v Parku Lannova zahájili turnajovou sezonu pétanque

  • 17. dubna 2024,
  • 14:31,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

V parku Lannova v Praze 1 se na turnaj v pétanque sešli senioři z Prahy 1. Zpříjemnit dopoledne u pohodového sportu v centru Prahy si tady navíc mohli i hráči z několika dalších městských částí. Už tradičně se pak hrálo o pohár starosty Prahy 1.

Reklama

Pétanque v Praze 1 hrají senioři už 15 let a 10 let se v Parku Lannova koná tradiční Zahajovák, tedy oficiální zahájení sezony. Prvního letošního utkání se tady zúčastnili hráči z dalších městských částí a i ti mimo Prahu.

,,Středisko sociálních služeb organizuje pro seniory pravidelné tréninky v pétanque a tento turnaj, který se zahajuje vždy v dubnu, na jaře má další zápasy v dalších měsících a účastní se ho další městské části, je vlastně vyvrcholením trénovací aktivity během celého roku," řekla Ivana Antalová (BEZPP), radní MČ Praha 1.

,,Je to prevence izolace a osamělosti a není nic horšího, než být sám, než ta prázdná židle. Je to důležité i co se týká fyzické kondice, protože je to pohyb, je to koncentrace, je to tolik potřebné pro seniory k udržení rovnováhy a jsou to krásné prožitky," popsala důležitost této aktivity spolupořadatelka akce a ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1, Hana Čelišová.

Spíše než sport je ale pétanque společenská hra. Její první oficiální pravidla byla vydána v roce 1907. Je aktivitou pro všechny generace a ani její pravidla nejsou nikterak složitá.

,,Pétanque je sport, který oslavil už sto let. Hraje se s kovovými koulemi, každý tým má šest koulí, jsou-li dvojice, každý hráč má tři koule, jsou-li trojice, každý dvě koule a snaží se přiblížit co nejblíž k malému dřevěnému prasátku a mít co nejvíce koulí blíž, než ti nejlepší soupeři," vysvětlil pravidla hry trenér a propagátor pétanque, Petr Fuksa.

,,Jsme skutečně hrozně rádi, že Praha 1 podporuje takové aktivity, protože já si myslím, že aktivní důchodce je ten nejšťastnější důchodce, takže my děláme všechno proto, aby se nám to tady dařilo," radní městské části Praha 1, Vojtěch Ryvola (Naše Praha 1).

Pétanque ligy v Praze 1 se mohou účastnit lidé starší 55 let. V Praze 1 se tahle sportovní aktivita těší vysoké oblibě a to je znát i na hráčských schopnostech místních seniorů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu