• Načítám...
>

Legendární gólman Plánička by letos oslavil 120 let

  • 27. března 2024,
  • 17:38,
  • PRAHA 10,
  • Ondřej Švec

František Plánička, to byl fotbalový rytíř, džentlmen a hrdina. Ve své době patřil mezi nejlepší brankáře světa, a to platí prakticky i dnes, kdy slavíme 120. výročí od jeho narození. Úspěchů dosáhl jak na ligové, tak reprezentační úrovni. V dresu milované Slavie odchytal na 969 zápasů a z jejího dresu ho dostali až v úctyhodných 66 letech. Celkem odchytal za svoji kariéru více než 1200 zápasů. Městská část Praha 10 ve spolupráci s fotbalovou Slavií proto tomuto velikánovi českého fotbalu připravila tematický rok, kde se může veřejnost těšit na řadu akcí sportovního, ale i kulturního rázu.

Reklama

Legendární fotbalový brankář František Plánička by letos oslavil 120 let. Ve své době patřil mezi nejlepší brankáře a stále na něj vzpomínáme jako na jednoho z nejlepších gólmanů světa. V rámci oslav výročí jeho narození připravila městská část Praha 10 ve spolupráci s fotbalovou Slavií, kde tento borec strávil celou ligovou kariéru, tematický rok Františka Pláničky s celou řadou zajímavých akcí.

"Po velikánu Josefu Čapkovi, který měl rok minulý, štafetu přebírá legenda českého sportu František Plánička, rytíř sportu. Je to osobnost, která je velice inspirativní pro dnešní dobu," řekl Martin Valovič (Společně pro Prahu 10) - starosta MČ Praha 10.

Sportovní akce na Praze 10 tak ponesou jeho jméno a budou se promítat do celého tematického roku.

"Teď nás čeká Výkopná v malém vršovickém derby, Slavie s Bohemkou, potom nás čekají fotbalové turnaje pro seniory, pro mládež v rámci škol, pro dospěláky, stejně tak tam bude třeba divadelní představení, chystáme akce i na Zahraďáku k výročí jeho narození," řekl Pavel Šutka (Společně pro Prahu 10) - místostarosta MČ Praha 10.

"My jsme přichystali spoustu aktivit, které nesouvisí jen s fotbalem a zároveň nejen se Slavií, ale je to řada společenských, kulturních, ale i vzdělávacích akcí," řekl Jakub Splavec - ředitel strategické komunikace SK Slavia Praha.

Kromě toho, že byl Plánička během své kariéry prakticky neprůstřelný, kdy si za svých celkem 1235 odchytaných zápasů držel průměr 0, 86 obdržených branek na zápas, tak byl také velkým sportovním džentlmenem, pro kterého heslo fair play rozhodně nebylo jen pouhou frází.

"Hrál za každé situace fair play a měl hodně blízký vztah ke své rodině, ke Slavii a také k vlasti. To znamená, že on za tento svůj rytířský přístup dostal i mezinárodní cenu UNESCO," řekl Jakub Splavec - ředitel strategické komunikace SK Slavia Praha.

Za svou milovanou Slavii odchytal 969 zápasů. A jako důkaz toho, že se mu z dresu nechtělo, svědčí i fakt, že ho naposledy svlékl až v úctyhodných 66 letech. Paradoxem je, že přestože Plánička celou svou ligovou kariéru věnoval Slavii, tak ta tehdy ještě sídlila na Letné, kde má nyní svůj domov rival ze Sparty. Plánička se pak ale po přestěhování klubu do Edenu věnoval mládeži a v Praze 10 nakonec i bydlel, a to v Zahradním Městě v Sasankové ulici. Jeho život je tak s Desítkou úzce spjatý. A vy teď díky řadě akcí máte jedinečnou možnost zavzpomínat na tuto mimořádnou osobnost českého fotbalu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu