• Načítám...
>

Praha 10 prožívá příběhy svých pamětníků

  • 16. dubna 2024,
  • 22:07,
  • PRAHA 10,
  • Ladislav Jakub

-

Reklama

Praha 10 opět prožila příběhy našich sousedů. 10. městská část se opět zapojila do projektu takzvané dětské paměti národa. Ten dětem přibližuje vzpomínky sedmi výrazných i méně známých pamětníků z Desítky, jejichž životy významně ovlivnily různé události 20. století. 

Praha 10 pomohla vytipovat osobnosti a žáci ze základních škol v Praze 10 pak jejich příběhy zpracovali, třeba ve formě rozhlasových reportáží. Ty potom představili v sále bratří Čapků na nové radnici. 

"Oni na tom pracovali od září až do minulého týdne. Ty projekty dokončili a teď se šli pochlubit veřejnosti, co se dozvěděli, s jakými lidmi se setkali a co jim ten projekt přinesl. Ti studenti se částečně hlásili sami, někdy si je vytipovali učitelé na základě zkušeností s nimi. Většinou jsou to děti, které zajímá dějepis nebo mediální výchova. Někoho láká to mediální zpracování, což je tady rozhlasová reportáž. Ale zároveň se uplatní děti, které rády píšou, protože zpracovávají životopis pamětníka. Dodávají často i rozsáhlou fotodokumentaci, takže tam občas máme nějaké zdařilé fotografy," řekla televizi Praha Veronika Stehlíková, vedoucí projektu Příběhy našich sousedů. 

V závěrečných prezentacích a projekcích se tak objevily osobnosti, jako je herec a režisér Miroslav Krobot nebo zpěvačka Martha Elefteriadu.

“Smyslem té akce je navázání na spolupráci, která už se letos koná podesáté, a to mezi městskou částí a organizací Post Bellum a hlavním úkolem této spolupráce je připomínat příběhy našich sousedů. Je to o lidech, kteří byli nějakým způsobem dotčeni režimy, ať už tím před rokem 89 nebo tím, který tady byl během druhé světové války," připomněl místostarosta Prahy 10 Pavel Šutka.

Podle místostarosty Prahy 10 Pavla Šutky se tyto příběhy dotýkají vlastně každého z nás. 

"Skoro každý má v rodině někoho, kdo za minulého režimu zažil něco nepříjemného a ti lidé se v tom poznávají. Je to v tomto směru inspirativní a dalším úkolem je připomenout, že ty režimy v sobě měly něco, za co stojí bojovat, aby se zase nevrátily," dodal místostarosta Šutka.

A radní pro školství městské části Praha 10 Ondřej Počarovský připomněl, kolik škol se projektu letos i v minulosti zúčastnilo.

"V letošním roce, jestli se nemýlím, se projektu zúčastnilo 5 škol. My máme na Desítce 13 základních škol a 5 se jich aktivně účastnilo. A nutno podotknout, že tento projekt v rámci Prahy 10 funguje od roku 2016 a co si já pamatuji, tak se ho zúčastnily všechny školy,” řekl Ondřej Počarovský.

Na prostranství před radnicí městské části Praha 10 je k vidění výstava, která se týká právě našich sousedů, osobností, o kterých byla řeč. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu