• Načítám...
>

Praha 11 podpořila Příběhy našich sousedů

  • 4. dubna 2024,
  • 17:44,
  • PRAHA 11,
  • Kristýna Svobodová

Žáci z Prahy 11 se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. Kulturní centrum Zahrada pak hostila mladé tvůrce, ze kterých odborná porota vybrala nejlépe zpracované a odprezentované práce, a to za přítomnosti samotných pamětníků, zástupců škol i vedení radnice. Projekt organizuje nezisková společnost Post Bellum a je financován městskou částí, která se zapojila již poněkolikáté.

Reklama

Vyzpovídat pamětníka, natočit jeho celoživotní vzpomínky a následně vytvořit reportáž, dokument nebo zajímavou prezentaci. To měli za úkol žáci ze základních škol v Praze 11, kteří se zúčastnili projektu Příběhy našich sousedů.

"My víme, že je velmi důležitý ten mezigenerační kontakt a předávání těch generačních zkušeností, protože byť to tak nevypadá, tak obě ty generace se mohou vzájemně obohatit a obrousí se nějaké předsudky, které mohou mít, zároveň ten živě vyprávěný příběh, ty osobní zážitky a osobní emoce většinou těm dětem pomohou tu dobu pochopit mnohem lépe, než jen příběhy psané v učebnicích," řekla Veronika Stehlíková - vedoucí projektu Příběhy našich sousedů.

"Lidi, kteří mají na starost ten projekt Paměť národa společnosti Post Bellum, obdivuji za to, co dlouhá léta v této oblasti dokazují, protože to mapování těch příběhů je obdivuhodná věc," řekl Jan Jaroš (PRAHA 11 SOBĚ) - místostarosta MČ Praha 11.

"My samozřejmě jako městská část na to každoročně přispíváme z oblasti kultury a to propojení seniorů a dětí je nesmírně důležité právě proto, aby se uchovávala ta aktuální a přesto historická paměť národa," řekla Zuzana Böhmová (Piráti) - místostarostka MČ Praha 11.

Celkem devět příběhů ve svých pracích žáci odprezentovali v Kulturním centru Zahrada v Praze 11. Odborná porota tady pak ocenila nejlepší z nich. Mezi talentované tvůrce patřili i Vojtěch Branžovský a Antonín Šiška.

"Pracovali jsme na prezentaci o panu Šárovi, je to pamětník, který toho zažil spoustu," řekl Antonín Šiška - žák 8. třídy.

"Jemu umřel strýc a otec hned blízko druhé světové války, takže jeho rodina tím byla postihnuta," řekl Vojtěch Branžovský - žák 8. třídy.

"Například nám vyprávěl o náletech na Emauzy, že šel ze školy, šel po té ulici a slyšel obrovské rány, tak se divil, co to bylo a pak se dozvěděl, že to byl nálet na Emauzy. Bylo to určitě zajímavé, protože jsme viděli, jak to vidí on přímo jeho očima a ne, jak to vidí ostatní," řekl Antonín Šiška - žák 8. třídy.

Porota hodnotila jak materiál, který žáci během rozhovorů s pamětníky pořídili, tak i výsledné projekty a závěrečné prezentace, kde žáci vybraného pamětníka i zaměření své práce představili.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu